”Arbetsmiljön har blivit lidande – det står alltmer klart”
En tilltagande kompetensbrist gör att medarbetarna får jobba mer, att det ställs krav på att förflytta sig mellan apotek, att apoteken får hålla öppet med snål bemanning och att tempot dras upp. Det skriver Andreas Rosenlund i ett nytt blogginlägg.
Jag träffar då och då människor som uppriktigt undrar om omregleringen av apoteken verkligen var så bra. Och då menar jag personer centralt placerade i ledningar på apotekskedjorna. Blev det verkligen bättre?
Ärligt tror jag inte att det går att få fram en helt neutral utvärdering. Det är så många perspektiv som man behöver förhålla sig till och det beror på var man befinner sig i förhållande till apoteken. För kunderna har det blivit bättre med utökade öppettider, flera apotek och en generösare service.
Känner man sig jagad på jobbet så är ett tjockare lönekuvert en klen tröst
Däremot så har arbetsmiljön blivit lidande. Det står alltmer klart. Utökade öppettider har ett pris i fler kvällar och helger för medarbetarna. En tilltagande kompetensbrist gör också att medarbetarna får jobba mer, att det ställs krav på att förflytta sig mellan apotek, att apoteken får hålla öppet med snål bemanning, att tempot dras upp. Allt fler inhyrda medarbetare har också nackdelar i form av att de inte vet hur just det apotek de är på fungerar i detaljerna. Hur rutinerna har utmejslats genom åren, den där tysta kunskapen som får jobbet att flöda utan att någon behöver säga något, det bara rullar på. Det tappar man med inhyrda som bara kommer ibland, eller är helt nya.
Det är för många så att en höjd lön inte heller helt kan kompensera för stress. Känner man sig jagad på jobbet så är ett tjockare lönekuvert kanske en klen tröst.
Sen var apoteksmonopolet inte himmelriket för medarbetarna heller. Det fanns bara en arbetsgivare på apoteken, och den styrde och ställde. Det var inte säkert det fanns någon ledig plats där man ville bo. Det fanns säkert också en och annan som tappat sugen och helst ville hålla sig undan, särskilt när det inte fanns några alternativ, det fanns ingen annan arbetsgivare att gå till. Du var liksom fast.
Det finns för många apotek, vilket tunnar ut kompetensen
Så vad ska lösa knutarna? Det finns för många apotek, vilket tunnar ut kompetensen. Det finns också för många aktörer. Färre apotek borde förändra förutsättningarna för medarbetarna. E-handeln har sin roll också som påverkar apoteken.
Sen ska det bli intressant att se vad teknikutvecklingen kommer att föra med sig. När kommer den första AI-assistenten till apoteken? Och vad kan den göra? Och robotarnas intåg, när kommer den till Sverige? I Norge finns de redan.
Sen är det så att det mänskliga mötet, det är svårt att ersätta, där borde kraften läggas.