”Teknikens snedsteg: Är vi på väg mot ett ensamt samhälle?”
Vi är ett steg närmare att skala bort farmaceuter ur samhället när vi nu kan bocka i "Jag önskar inte kontakt med farmaceut " vid köp av receptbelagda varor på nätet. Kommer framtidens apotek enbart utgöras av automatiserade distributionssystem med AI-kontrollsystem? Det skriver Niki Peyravi Latif i ett nytt blogginlägg.
Är det bara jag som upplever att vissa av dagens tekniska framsteg verkligen är ett långsiktigt snedsteg för mänskligheten?
Likt Joakim von Anka badar vi nu i framstegens skattkammare. Vi upplever att mycket av den framtida tekniken enbart kommer gynna mänskligheten, vi rör oss bestämt framåt. Det är ett rimligt antagande att göra om vi inte mäktar med att ta in baksidan av allt som sker.
Parollen för sociala medier och snabbt internet de senaste 30 åren har varit ”Connecting people”.
Problemet vi däremot nu ser är:
Vi träffar varandra mindre, sitter inne oftare, är mindre kreativa och blir mer runda om buken. Vi är även mer beroende av teknologin och tappar med tiden mycket av hur ting faktiskt fungerar i vår vardag.
Hur många av oss vet hur våra värmepumpar, gräsklippare och bilar verkligen fungerar idag?
Jag mäktade inte alltid med att ta den absurda debatten
När jag var yngre och var ute på tillställningar träffade jag ibland konspiratoriskt lagda personer som var övertygade om att ”Big Pharma” försökte göra människor sjukare och att cannabis var svaret på många av världens problem. Att säga att jag jobbade som apotekare triggade alltid ovanstående debatter. Det slutade alltid med dålig stämning och att jag var köpt av läkemedelsindustrin.
Det var därför jag oftast försökte tala så lite som möjligt jag kunde om arbete, väl ute på fest.
Döm mig inte, jag mäktade inte alltid med att ta den absurda debatten.
Med den anekdoten vill jag nu sticka ut min konspiratoriska haka och säga att ”Big Tech” har forskat fram vår tids opium, sociala medier, följt av dess själva opiumpipa, våra mobiltelefoner.
De ständiga dopaminkickarna vi får av dessa uppfinningar påminner mig om tidiga beroendeexperiment på möss som fick belöningar/godsaker så fort de tryckte på en knapp i sina burar.
Till och med mössen kunde inte motstå frestelsen att ständigt bli stimulerade av nästa godsak/matbit att knappen slutligen blev slagen gul och blå.
Och det finns nästan inte en företag och myndighet som nu kräver av oss att ha en mobil redo för att ständigt inhalera någon typ av fakta eller produktplacering.
Vi har trots uppkopplingen aldrig varit mer ensamma
Men vi har fått 5G-internet, roliga Tiktok-klipp utan källkritik och kan videochatta med gammelmor Inga-Lill på Åland!
Allt ovan må vara sant, men folkhälsan är på nedgång, vi har trots uppkopplingen aldrig varit mer ensamma. Fröjd den dagen partiledardebatten i SVT kommer präglas av hur vi faktiskt utvecklar svensk kultur och kommer närmare varandra.
Vi var en gång jägare, samlare och grottletare. Och för varje århundrade som gått har mänskligheten gynnats av upptäckter som allt från att göra upp eld till antibiotikan. Det har samtidigt gjort oss bekväma när vi nu inte behöver mala vårt mjöl längre i en kvarn utan kan köpa 2 kilo för 20 kronor på Ica. Arbete för föda har fått en helt annan betydelse, på gott och ont.
Men de senaste 40 åren är ett mänskligt snedsteg för oss.
Kan vi stoppa tiden till när cd-skivor fortfarande var poppis och allt inte var on demand?
Eller tiden när vi lekte ute tills det började mörkna för att det ändå inte fanns något att göra inne. För Gen Z, internet var snordyrt och avbröts så fort någon ringde i hemtelefonen.
Jag vill hävda att tekniken på senare tid gjort människans syfte här på jorden ännu mer naken.
Att vi allt mindre och mindre känner ett behov av att faktiskt direkt interagera med andra och istället ta det via en proxy (datorn eller mobilen) gör att mänsklig kontakt till slut dör ut eller kraftigt försvagas. Om det på individnivå får en förlamande effekt, tänk då vad det kommer göra på gruppnivå (samhället).
Perrongen i slutet är en värld för människan utan ett konkret syfte
Jag vill även påstå att det vi nu upplever som ”vår tid” är en högteknologisk mellanstation i mänsklig historia.
Perrongen i slutet är en värld för människan utan ett konkret syfte när allt ändå kan och ska automatiseras och effektiviseras av en intellektuell dator.
Missförstå mig inte, det finns stora fördelar med en högteknologisk tid och AI men mitt argument jag lägger fram är att vi är blinda för de långsiktiga konsekvenserna av det vi upplever som positivt idag.
Vad har vi kvar förutom skalet när vi väl är framme? Medmänsklig fysisk kontakt är bara en av de saker som är hotade.
Du oroar dig för mycket, det löser sig!
För farmacin är vi ett steg närmare att skala bort farmaceuter ur samhället när vi nu kan bocka i ”Jag önskar inte kontakt med farmaceut ” vid köp av receptbelagda varor på nätet.
Kommer framtidens apotek enbart utgöras av automatiserade distributionssystem med AI-kontrollsystem?
Men vad säger du? Du oroar dig för mycket, det löser sig!
Här, titta på det här klippet när en katt jagar en golden retriever, gulligt va?