“Farmaceutrollen stärks och vi kommer inte ha brist i framtiden”
Personalen, en god arbetsmiljö och en än mer attraktiv arbetsplats är huvudfokus. Vilket lett till försäljningstillväxt och ett förbättrat resultat.
- Vi kan börja nyttja den fantastiska kompetens som våra farmaceuter har på ett ännu bättre sätt, säger Apotekets vd Rasmus Nerman.
Det är en nöjd Rasmus Nerman, vd Apoteket, som presenterar delårsrapporten för fjärde kvartalet och helåret 2024.
Nettoomsättningen för det fjärde kvartalet uppgick till 6 559 miljoner kronor – en ökning från 6 076 under samma period 2023.
Rörelseresultatet ökade från 81 miljoner till 131 miljoner.
Tittar vi på hela året uppgick nettoomsättningen till 25 380 miljoner kronor, jämfört med 23 270 miljoner kronor 2023.
Rörelseresultatet landade på 670 miljoner kronor, en ökning från 478 miljoner 2023.
Periodens resultat uppgick till 722 miljoner kronor, jämfört med 652 miljoner kronor 2023.
— Det känns väldigt bra. 2024 blev ett väldigt bra år. Vi har en jättefin utveckling i alla våra områden, vi växer, tar marknadsandelar och stärker vårt resultat. Även i vårt inre liv så har vi gjort positiva förflyttningar, säger Rasmus Nerman till Svensk Farmaci.
Du säger ert inre liv, det låter nästan filosofiskt. Kan du vidareutveckla?
— Rapporten är en klassisk kvartalsrapport som vi måste släppa som företag. Men det händer en massa saker som inte står med i rapporten. Till exempel inom medarbetarskapsområdet, hur vi som jobbar på Apoteket mår, tillgängligheten till läkemedel, olika personal- KPI:er som sjukfrånvaro, personalomsättning och kundnöjdhet. Alla de här parametrarna har utvecklats positivt och i många av fallen slagit rekord, all time high. Det finns mycket att jobba på, men också väldigt mycket att vara stolt över för 2024, säger Rasmus Nerman.
— Det är viktiga parametrar som förklarar de ekonomiska siffrorna. Tillväxten och lönsamheten kommer från de inre förflyttningarna.
Styrelsen föreslår att en ordinarie utdelning om 335 miljoner kronor lämnas avseende 2024, samt även att en extra utdelning om 1000 miljoner kronor lämnas för att harmonisera med bolagets soliditetsmål.
— Det finns flera anledningar till styrelsens förslag till utdelning, bland annat ett bra momentum i affären men också på grund av att Apoteket faktiskt ligger för bra till i förhållande till sitt så kallade soliditetsmål. Genom att göra detta harmoniserar vi med vår långsiktiga målsättning, säger Rasmus Nerman.
— Givet att Apoteket ägs av det gemensamma så går även vår utdelning tillbaka till det gemensamma och det känns värdefullt.
Försäljningsökningen drivs bland annat av högre medelpriser. Höjningen av handelsmarginalen som trädde i kraft den 1 mars 2024, har tillsammans med nytillkomna läkemedel inom förmånen bidragit till högre priser.
Men Apoteket har också märkt att fler kunder handlar i deras fysiska apotek.
— Det är så himla roligt. Vi har fler kundbesök på våra fysiska öppenvårdsapotek och det är inte isolerat till storstäder eller till sjukhuslägen, vi ser det genomgående i hela landet oavsett vad för typ av apotek det är, säger Rasmus Nerman.
— Jag tror att det har många förklaringar. En av förklaringarna är att kunderna är väldigt nöjda med sina besök på Apoteket. Vi har slagit rekord i kundnöjdhet och då är frågan var kommer det ifrån. Självklart vår fantastiska personal som ser och bemöter våra kunder på ett bra sätt, ger rådgivning som uppskattas och gör skillnad.
Innebär ökad försäljning i fysiska apotek att ni säljer mindre online?
— Det gör det inte. Vi växer i fysiska öppenvårdsapotek men vi växer även online. Sedan hade vi har haft en egen resa under 2024 vad gäller vår onlinehandel. Vi öppnade ett nytt e-handelslager i Eskilstuna i början av året och i samband med att vi trimmade in det så uppstod uppstartsproblem. Så början av året var sådär om jag ska vara ärlig, säger Rasmus Nerman.
— Vi valde att ta det säkra före det osäkra och vara väldigt försiktiga. Det är inte vilka varor som helst vi handlar med och det var viktigt att inte bryta mot kundlöftet. Problemen har vi rättat till nu så under årets två sista kvartal har vi en god tillväxt även online.
Apoteket har vuxit vad gäller antalet medarbetare, 140 fler jämfört med året före, och hade sista kvartalet 3 136 anställda.
De har även vuxit vad gäller antalet apotek. Till sensommaren öppnar ett nytt apotek vid Tornby i Linköping som då blir Apotekets 393:e.
Fler ska det bli.
— Vi har en ambitiös tillväxtplan för 2025, 2026 och 2027. Jag vet att vi ska öppna minst fem apotek inklusive Linköping under 2025. De är signade och klara, säger Rasmus Nerman.
— Antalet öppenvårdsapotek har minskat under många år och fortsätter att göra det i en oroväckande takt. TLV (Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket reds. anm.) kom med en rapport i veckan som flaggar för att glesbygdsapotek kan behöva stängas och att man behöver se över glesbygdsstödet. Då tycker vi att det är väldigt roligt att bidra till fler apotek i Sverige spridda över hela landet
Det råder farmaceutbrist, hur lockar ni farmaceuter till era nya apotek?
— Det är en viktig aspekt att vi känner att vi kan säkerställa en god arbetsmiljö. Huvudfokus för oss är att skapa en attraktiv arbetsplats. Vi kommunicerar alla möjligheter som finns på Apoteket. Det finns ingen annan aktör som har samma bredd och djup som vi har när det gäller olika farmaceutiska inriktningar. Öppenvårsdapotek, online, läkemedelstillverkning, kliniska prövningar, vi försörjer regionerna med läkemedel, våra farmaceuter utbildar personal inom Stockholms stads äldreomsorg i läkemedelshantering. Så det finns många vägar inom Apoteket. Att lägga fokus på vår personal och minska rekryteringsbehovet har varit vår huvudfokus under 2024.
— Det är inte så att vi inte har våra utmaningar, och har saker att jobba på, men vi kan konstatera att vår personalomsättning har sjunkit med 50 procent det senast dryga året.
I december konstaterade TLV att de två farmaceutiska tjänsterna Inhalationsvägledning och Apotekens läkemedelssamtal kan införas på apotek.
Rasmus Nerman välkomnar dem och konstaterar att ”denna milstolpe nu passerats tack vare den kompetens som våra medarbetare besitter”. Han hoppas att Apoteket inom snar framtid ska kunna erbjuda farmaceutiska tjänster men när så sker vågar han inte gissa.
— Nej, jag vågar faktiskt inte det. Jag hade hoppats att det skulle rullas ut under 2025. Men jag ser en risk att det dröjer ytterligare. Tog det 14 år att komma hit finns det en risk att vi får vänta lite till. Det ligger inte med i den statliga budgeten som redan är lagd.
Kommer Apoteket att tjäna pengar på farmaceutiska tjänster?
— Nej. I det förslag som TLV har kommit med så finns det ett förslag om finansiering inom statliga ramanslag. Det rör sig om ungefär 25 miljoner. Med tanke på att Apoteket omsätter en bra bit över 25 miljarder så kommer det inte ha någon noterbar påverkan på Apoteket. Men det är inte därför jag tycker det är så bra. Det handlar om att vi kan börja nyttja den fantastiska kompetens som våra farmaceuter har på ett ännu bättre sätt. Vi kan erbjuda fler intressanta arbetsuppgifter som vår personal är utbildad för. Sedan tror jag det kommer att skapa ett stort värde i samhället. Vi kommer att förbättra folkhälsan. De två sakerna kommer påverka att rollen som farmaceut stärks och en bidragande orsak till att det blir en än mer attraktiv roll och att vi inte har en farmaceutbrist i framtiden.
Läs mer >> TLV: Farmaceutiska tjänster kan införas på apotek
“Arbetsmiljön är helt avgörande för att attrahera och behålla medarbetare”