”Bristsituationer skapar ökad arbetsbelastning för apotek”
Antal anmälda restsituationer har minskat under 2024 jämfört med 2023, men ligger 74 procent över nivån 2022. Det visar ny statistik från Läkemedelsverket.
Under 2024 har 2808 läkemedelsförpackningar restanmälts visar Läkemedelsverkets statistik om restsituationer. Antal anmälda restsituationer har därmed minskat under 2024 jämfört med 2023 då det rapporterades in 3 260 stycken men ligger 74 procent över de 1615 som rapporterades 2022.
Vid majoriteten av dessa restsituationer har det funnits alternativa läkemedel tillgängliga och/eller att restdurationen varit relativt kort. Läkemedelsverkets bedömning är dock att det har varit fler situationer under 2024, som har krävt större insatser för att minimera påverkan, jämfört med tidigare år.
Under 2024 har Läkemedelsverket tillsammans med andra aktörer arbetat med olika åtgärder för att minska konsekvenserna.
Under 2024 har situationen varit särskilt ansträngd för:
- infusionslösningar
- immunstimulerande medel, interferoner
- astmaläkemedel till barn
- adrenalin 0,1 mg/ml injektionsvätska
- substitutionsbehandling av östrogenbristsymtom till kvinnor efter menopaus
- läkemedel vid epilepsi
- läkemedel vid diabetes (GLP-1 analoger)
- kärlvidgande medel
- vissa antibiotika
- läkemedel vid ADHD
- lokalbedövningsmedel
- läkemedel vid paracetamolförgiftning (acetylcystein)
- vissa cytostatika
- järndroppar till små barn.
Bristsituationer pågår fortfarande för vissa förpackningar men bedöms vara hanterbara. Men Läkemedelsverket påpekar att de skapar ökad arbetsbelastning för hälso- och sjukvård, apotek samt företag och kan medföra besvär, oro och frustration hos patienterna.
En läkemedelsbrist som Svensk Farmaci uppmärksammat är den på GLP 1-analogen Ozempic (semaglutid). Ozempic är enbart godkänt för att behandla diabetes typ 2 och Läkemedelsverket har upprepade gånger vädjat till läkarna att enbart förskriva Ozempic till diabetiker.
— Läkemedlet skrivs fortfarande, och allt oftare, ut på annan indikation än diabetes typ 2, säger Luisa Becedas, chef vid Läkemedelsverkets enhet för läkemedelstillgänglighet, till Läkemedelsvärlden som var först med att uppmärksamma den nya statistiken.
Läkemedelsverket vill ha fler verktyg för att motverka effekterna av restsituationer som den med Ozempic.
Regeringen se över läkemedelsförskrivningar och utreder möjligheten att tillfälligt begränsa förskrivning av vissa läkemedel. I början av pandemin beslutades om en bestämmelse i läkemedelsförordningen som innebar en tillfällig begränsning av mängden receptbelagda läkemedel som öppenvårdsapotek fick expediera.
Som Svensk Farmaci tidigare har uppmärksammat infördes en ny lag i Norge den 1 juli som innebär att norska apotek inte får ge ut Ozempic till personer som använder medicinen för viktminskning.
En liknande begränsning finns i Danmark.
Läkemedelsverket utreder nu om en liknande reglering skulle vara ändamålsenlig i Sverige
En annan åtgärd som kräver lagändringar är att göra det möjligt att omfördela läkemedel mellan olika apotek och mellan regioner.
Stapeldiagrammet nedan visar totalt antal restanmälda förpackningar de senaste fyra åren. Samma unika läkemedelsförpackning kan vara restanmäld under flera tidsperioder under ett år och räknas i statistiken varje gång den anmälts. Av de läkemedel som restanmäldes under perioden är 2671 förpackningar (95,1 procent) humanläkemedel, medan en mindre andel, 137 förpackningar (4,9 procent), är veterinära läkemedel.
Linjediagrammet nedan visar hur antal restanmälda förpackningar per månad varierar över tid. Antalet restanmälda förpackningar under 2024 ligger lägre än under motsvarande tidsperiod 2023 men högre än under 2022.
Den kraftiga ökningen i juni 2023 sammanföll med den lagändring som Svensk Farmaci tidigare berättat om som ger möjlighet för Läkemedelsverket att ta ut sanktionsavgift på mellan 25 000 och 100 miljoner kronor för de företag som inte minst två månader i förväg meddelar Läkemedelsverket om att försäljningen av ett läkemedel upphör tillfälligt eller permanent.
En viss andel av de läkemedel som restanmäldes under slutet av juni förra året avslutades av företagen kort därefter. Det tyder på att det förekom anmälningar där restsituation sedan inte uppstod.
Under oktober 2024 ökade antal restanmälningar när Baxter, en av de största tillverkarna av infusionsvätskor, tvingades att stänga sin fabrik i North Carolina i USA efter det att anläggningen översvämmats av vatten efter orkanen Helene, vilket Svensk Farmaci tidigare har uppmärksammat.
Baxter är den största leverantören av Ringer-Acetat i världen och tvingades även göra omprioriteringar med anledning av översvämningarna i Spanien därefter som skapade ett “allvarligt nationellt läge” vad gäller brist på dropp i Sverige. En brist som fortfarande råder något Svensk Farmaci rapporterat.
Läs mer >> Norska apotek förbjuds lämna ut Ozempic för bantning
Fortsatt vädjan: Förskriv Ozempic bara till diabetespatienter
“Allvarligt nationellt läge” vad gäller brist på dropp i Sverige
“Restsituationer skapar fortsatt ökad arbetsbelastning för apotekspersonal”