— De här nya JAK-hämmarna innebär en revolution för behandlingen av alopecia areata. Hittills har vi haft väldigt begränsade behandlingsmöjligheter och nu har vi behandlingar där patienter som inte haft något hår mer eller mindre får allt hår tillbaka. Behandlingen är oerhört effektiv, det handlar om minst 70 procent av fallen som får håret tillbaka, det är inte många läkemedel som kan visa sådana utläkningssiffror, säger Lars Norlén, docent vid Karolinska institutet och överläkare i dermatologi vid Karolinska universitetssjukhuset.
Han har hittills bara behandlat några få patienter med den nyare ritlecitinib (Litfulo) och har mer erfarenhet av baricitinib (Olumiant) som kom för två år sedan. Enligt honom är det främst det godkända åldersspannet som skiljer dem åt.
— Ritlecitinib är godkänd från 12 års ålder och det är många ungdomar som lider mycket av det här. Därför är den stora skillnaden att man kan ge den från 12 år. Annars är min kliniska erfarenhet att de är mer eller mindre likvärdiga. Helt enkelt mycket bra, säger Lars Norlén.
Vid alopecia areata attackerar det egna immunförsvaret hårsäckarna som tillfälligt slutar producera hår, men som inte skadas av attacken. När JAK-hämmarna stoppar den immunologiska attacken så kan håret komma tillbaka, men behandlingen kan för vissa behöva fortsätta resten av livet för att inte problemen ska återkomma. Det är dock inte känt hur effektiva JAK-hämmarna är på lång sikt.
Biverkningar i de kliniska studierna begränsar sig till
en något ökad infektionskänslighet, diarré, utslag, akne och yrsel. Men de långsiktiga bieffekterna av en livslång behandling som kraftigt påverkar immunsystemet är ännu helt okända.
— Som med alla nya läkemedel så vet vi ju inte vilka biverkningar som kan komma om 10, 20, 30 år. Ökar det cancerrisken till exempel, dyker det upp nya cancersjukdomar som vi inte känner till? Det är vi oroliga för, säger Lars Norlén.