”Jag hoppas att andra apotek också vill 3D-printa läkemedel”
Nicky Nadem, grundare till Atrimus Rx, hoppas kunna starta ett av de första öppenvårdsapoteken i Sverige med möjlighet att 3D-printa läkemedel till enskilda patienter.
Företaget har ansökt om tillverkning av extemporeläkemedel hos Läkemedelsverket och inväntar inspektion från myndigheten.
— Vi har lagt över 20 000 timmar på detta projekt och kartlagt hela tillverkningsprocessen; allt från anskaffning och kvalificering av råvaran till formuleringsutveckling, stabilitets- och kompatibilitetsstudier samt tester på primära förpackningen. System, utrustning och renrummet har kvalificerats och vi tycker att vi uppfyller kraven för tillverkning av icke-sterila läkemedel. Att tillhandahålla läkemedel av högsta kvalitet är vår högsta prio, säger Nicky Nadem.
Atrimus Rx AB verkar inom den svenska hälso- och sjukvårdssektorn genom att importera läkemedel från andra länder när de inte finns tillgängliga eller inte är registrerade i Sverige, de distribueras sedan till svenska apotek och sjukhus. Nicky Nadem menar att 3D-printa läkemedel är ett naturligt nästa steg för företaget.
— För oss är det här ett stort steg mot att kunna stödja ännu fler patienter att få den behandling de behöver. I framtiden hoppas och tror jag att 3D-printning ska göra att vi i Sverige blir lite mer självständiga och mindre beroende av utländska aktörer och marknader gällande läkemedel, säger Nicky Nadem.
Vad är ditt drömscenario med 3D-printade läkemedel?
— Att andra företag och apotek också ansöker om att 3D-printa läkemedel och att det ska bli tillgängligt på apotek och för patienter över hela landet. Men för att det ska kunna uppnås måste Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) se över prissättningen för extemporetillverkade läkemedel, säger Nicky Nadem och fortsätter:
— Jag tycker inte att det är logiskt att ett paket licensläkemedel från Tyskland kan kosta flera tusen och subventioneras av staten, men när ett svenskt apotek tillverkar samma medicin får den inte kosta mer än 900 kr. Det gör det svårt att få en lönsam extemporeverksamhet, och det är kanske därför det inte finns ett enda öppenvårdsapotek med extemporetillverkning i Sverige.