Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

“Patient­säkerheten är hotad från dag ett om allt inte är i sin ordning”

Två apotek har fått stänga. Läkemedelsverket borde fundera över sina rutiner för tillståndsansökan och hjälpa dem som vill starta apotek så vi får ett bra 2025 med fina apotek och inga mer stängningar! Det skriver Siamak Emam i ett nytt blogginlägg.

God fortsättning på er! Lång julledighet. Känns som att det var det perfekta tillfället för arbetstagare att pricka in den där efterlängtade långa semestern genom att ta ett par semesterdagar. Själv har man fått jobba en del. Men så är det i apoteksbranschen. Personalbrist är det faktum eller som bloggare Zahraa Almosawi skrev i en fin text i Svensk Farmaci: ”Det är mer av en spargris än bemanningskris”. Jag gillade den texten starkt. Speglar verkligheten till fullo.

Bortsett från alla underbara juldagar och mys med familj har det tyvärr varit lite dåliga nyheter för ett par SOAF-apotek (privata enskilda apotek som är medlemmar i SOAF) som tyvärr fått permanent stänga ned efter inspektioner från Läkemedelsverket. Än en gång efter brister i kvalitetsarbetet där man inte riktigt lyckats med att kvalitetssäkra verksamheten utifrån regelverket. Det är så oerhört tråkigt. Speciellt då man vet vilka eldsjälar som äger dessa apotek och jobbar i princip dygnet runt med att bedriva sin verksamhet. Då är det också förståeligt att man inte hinner med allt arbete runtomkring med egenkontroll, avvikelsehantering, inspektion samt upprätthålla ett egenkontrollprogram. Lägg därtill allt annat som måste göras i den dagliga driften och alla kunder som måste tas hand om.

Jag får höra att Läkemedelsverket är hårdare mot privata enskilda apotek än stora kedjor, jag tror inte så är fallet

Jag får väldigt ofta höra att Läkemedelsverket är betydligt hårdare mot privata enskilda apotek än stora kedjor. Jag tror inte riktigt att så är fallet. Kedjor blir också inspekterade av Läkemedelsverket. Det bara att kedjorna har kapital och kapacitet att kunna anställa personer som jobbar heltid med att säkerställa patientsäkerheten på apoteket. Det finns helt enkelt andra muskler hos kedjor än vad det gör hos privata enskilda apotek där det oftast är en ensam farmaceut som jobbar heltid och som i många fall är ägare, apotekschef och LMA på samma gång. Då kan vem som helst räkna ut att man oftast inte hinner med samtliga arbetsuppgifter. Räkna då in att varje kund ska tas hand om väl, då man är så beroende av stamkunder för att kunna gå runt.

Apotek är så mycket mer än bara en butik

Det är väldigt tråkigt när ett apotek får stänga ner permanent. Speciellt då det i många fall är ett ”by apotek” som ligger i en mysig by utanför en storstad och där invånarna är så beroende av apoteket. Hela byn blir helt enkelt involverad i stängningen och ägaren får oftast mycket beröm för allt slit hen har gjort för byns kunder. Känslorna tar oftast över och lägger sig som en våt filt över hela området. Apotek är så mycket mer än bara en butik.

Så hur ska vi kunna förebygga att inte fler apotek får stänga ner? SOAF har ju mig i styrelsen som försöker hjälpa så gott det går med att privata enskilda apotek ska kunna tolka regelverket rätt och implementera det i driften.  Men det krävs mycket mer än så. Jag kan tycka det är rätt märkligt att inte Läkemedelsverket säkerställer från dag 1 av en nystartad verksamheten en tydligare kravbild på vem som är LMA och vem som är apotekschef och om dessa personer ens är lämpade för sina arbetsuppgifter innan ens man ger ut tillstånd för att starta apoteket. Och innan ens apoteket får öppna kan jag också tycka det är lämpligt att Läkemedelsverket beger sig ut för att titta på verksamheten innan öppning och säkerställer att allt är i sin ordning vad gäller patientsäkerheten och kvalitetsarbetet. Att det exempelvis finns ett tydligt egenkontrollprogram som är aktuellt och enligt nuvarande föreskrifter. Kan väl inte vara så svårt? Det är ändå patientsäkerheten som är hotad från dag 1 om allt inte är i sin ordning! Vad hjälper då att man gör en inspektion ett eller två år efter tillstånd och upptäcker massa brister om vi utgår från perspektivet att verksamheten ska vara så patentsäker så möjligt.

Ingen tjänar på att stänga ned apotek

Här tycker jag att Läkemedelsverket har att fundera lite hur man kan ändra om i sina rutiner för tillståndsansökan. Det behöver heller inte röra sig om fältinspektion, det räcker gott och väl även med skrivbordsinspektion. Exempelvis genom ett möte med ägaren via kamera och där Läkemedelsverket får ta del av lokalen och hur den ser ut. Ett annan sätt är att ha utbildningar för de som vill starta apotek om regelverk och vad det finns för kravbild och hur man ens kan hitta eller tolka de olika föreskrifterna. Kom ihåg. Ingen tjänar på att stänga ned apotek. Låt oss hoppas på ett bra 2025 med fina apotek på landsbygden och inga mer permanenta stängningar!

Läs mer >> Läkemedels­verket stänger apotek i Veberöd och Solna

Mest läst