Överviktsoperationer som gastric bypass är en effektiv metod för viktminskning. Stefan Walléns, legitimerad apotekare och forskare på Universitetssjukhuset Örebro forskning, avhandling visar att användningen av opioider inte bara är vanligare i den patientgrupp som gjort en överviktsoperation, utan att de också använder högre doser än genomsnittet.
— Resultaten i min avhandling visar en oväntad utmaning, patienter som genomgår operation har en betydligt högre användning av morfinliknande läkemedel både före men framför allt efter ingreppet, säger Stefan Wallén i ett pressmeddelande.
I avhandlingen jämför han opioidanvändningen hos personer som genomgått en överviktsoperation med personer som påbörjade viktminskningsprogrammet hos träningskedjan Itrim. Jämfört med kontrollgruppen ökade opioidanvändningen mer hos de som opererades, både i andel använ-
dare och i hur stor dos man använde.
Åtta år efter behandlingen hade 14,7 procent i gruppen som opererats fått en eller flera recept på opioidpreparat. Det kan jämföras med 8,9 procent i gruppen som hade gått på Itrim.
De som opererats hade också högre doser av opioider, i genomsnitt 3,55 mg per dag jämfört med 1,17 mg.
— Det är förvånande att användningen av morfinliknande läkemedel ökar så mycket eftersom andras forskning visar att viktminskningen efter operationen gör att man får mindre ont i viktbelastade leder och mindre smärta. Patienten får också en förbättrad fysisk funktion, säger Stefan Wallén som arbetar på Läkemedelscentrum.
Upprinnelsen till hans studier var att kirurgerna som utför dessa operationer tyckte sig ana att det var många av deras patienter som använde morfinliknande läkemedel.
— Det mest överraskande är att användningen av morfinliknande läkemedel ökar så markant efter operationen. För patienter som hämtar ut recept direkt efter operationen är risken att vara kronisk användare nästan dubbelt så hög tre år senare.
Forskningen väcker viktiga frågor om riktlinjer för läkemedelsbehandling efter obesitaskirurgi. Hos vissa opererande enheter är praxis att rutinmässigt skriva ut morfinliknande läkemedel efter operationen, detta behöver ses över.
— Min forskning kan hjälpa patienter att förstå fördelar och risker med både kortvarig och långvarig användning av dessa läkemedel och ge dem verktyg så att de söker hjälp innan de fastnar i beroende. Samtidigt hoppas jag att de som utformar riktlinjer, som Svensk förening för obesitas och metabol kirurgi, SFOK, tar till sig resultaten och överväger att ändra praxis, säger han.
För patienter som överväger en överviktsoperation är denna forskning en viktig påminnelse om att noga diskutera läkemedelsbehandling med sin vårdgivare. I dagsläget får alla patienter efter operation en uppföljning efter olika tidsintervaller.
— Förhoppningen är att förbättra vården och minska risken för långvarig användning. Redan nu har Lindesbergs lasarett, där våra överviktsoperationer inom regionen görs, inte som rutin att alltid skriva ut morfinliknande läkemedel. Vi har en övergripande riktlinje med vad vi rekommenderar men det är en individuell bedömning för varje patient, säger Stefan Wallén.