Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Framgångsrecept: Arbetsmiljö och team work

Årets butik 2022, Regionens entreprenör 2023. Nyckeln till framgång för Doz Apotek i Lycksele stavas glädje och samarbete.
– Det här är mitt dream team, säger receptarie Stina Bäckström.

Stina Bäckström med kollegorna Hanna Magnusson och Natacha Wamil.

Det är en imponerande erfarenhet som möter mig när jag kliver in på Doz Apotek i Lycksele. Tillsammans har de arbetat mer än 110 år inom apoteksbranschen.

Än mer imponerande när det rör sig om sju personer. Fyra farmaceuter, två egenvårds­rådgivare och en praktikant. 2022 utsåg Doz Lycksele till Årets butik, 2023 blev de Regionens entreprenör. 

— Jag tror att framgångsfaktorn är att vi trivs och har roligt tillsammans. Vi är ett fantastiskt gäng, säger receptarie Petra Eriksson med 33 år i branschen.

— Vi har olika erfarenheter och tar hjälp av varandra hela tiden. Det gör att vi blir ett väldigt starkt team. Vi har inte någon svag länk. Vi är starka allihop.

Receptarie Stina Bäckström började som barnskötare men insåg efter 50 att hennes kropp inte skulle klara 15 år till inom det yrket. Hon läste receptarieprogrammet i Umeå på distans. 29 oktober 2010 öppnade Doz Apotek i Lycksele, och den 1 november samma år började Stina Bäckström.

I dag är hon pensionär, men jobbar enstaka dagar i månaden samt en knapp halvtid på sommaren.

— Jag fick frågan om vilka jag skulle vilja jobba med om jag fick plocka ihop mitt eget dream team. Det här är mitt dream team vilket gör att jag kan gå i pension, släppa allting och aldrig ha någon oro för vad som händer för jag vet att det kommer att gå bra för det här apoteket. Det här är min bebis.

Apotekare Natacha Wamil har 8,5 års erfarenhet av apoteksbranschen. 

— Vi arbetskamrater har väldigt roligt tillsammans. Vi har olika personliga erfarenheter, olika kompetenser och vi kompletterar varandra, säger Natacha Wamil.

Apotekare Natacha Wamil har närmare nio års erfarenhet av apoteksbranschen.

Egenvårdsrådgivare Miriam Jakobsson med 13 års erfarenhet började som djurvårdare bland annat på Lycksele djurpark. Det var brist på jobb för djurvårdare och hon hörde via en hudvårdsteknikers man att de sökte kassapersonal på Doz.

I dag arbetar hon bland annat med kundernas frågor kring djur.

— Det är många frågor kring sällskapsdjur men även från lantbruken runt omkring där det finns grisar, kor och många hästar, säger Miriam Jakobsson och fortsätter:

— Därför har vi mycket produkter hemma på lager som funkar för mer än hund och katt. Behöver de ett bandage eller en salva till en häst så behöver de få det nu med en gång.

Miriam Jakobsson hjälper en kund med hudanalys – något de rymligare lokalerna möjliggör.

Hanna Magnusson, egenvårdsrådgivare med receptbehörighet, har 28 års erfarenhet i branschen och har en viktig roll att hålla ordning och reda på apoteket, vilket är en stor trivselfaktor när det gäller arbetsmiljön. 

Hon är även regional lagerspecialist för Region Mitt som inkluderar Doz Apotek i Dalarna och Uppsala. Den regionala rollen sköts på distans vilket gör det möjligt att jobba regionalt trots att man bor i Lycksele.

— Min mamma var receptarie på ett apotek i Storuman. De behövde hjälp med att bland annat plocka upp varor så jag började efter gymnasiet och har sedan utbildat mig vidare via apoteket, säger Hanna Magnusson.

— Vi har lokal kännedom och jag tycker om att jobba på ett litet ställe som Lycksele där man känner alla. 

Hanna Magnusson började packa upp varor på apoteket hennes mamma jobbade på. Via utbildningar inom apoteket är hon nu egenvårdgivare med receptbehörighet.

Fabian Csiky går sjätte terminen på apotekarprogrammet vid Uppsala universitet och gör nu sin praktik.

— Allt började med att jag jobbade med LSS (lagen om stöd och service till vissa funktions­hindrade) här i Lycksele och delegerades att hålla på med medicin. Jag tyckte det var intressant och sökte sedan till apotekarutbildningen i Uppsala, säger Fabian Csiky.

Under praktiken har han flyttat hem och kan tillbringa mer tid med sin familj.

— Personalen här har så sjukt mycket kunskap och jag suger åt mig allt jag kan.

I mindre samhällen är det problem att få tag i en läkare och då blir det till apoteken man går för att fråga om råd. Vi har öppet, vi är tillgängliga. Vi blir första steget i vårdkedjan.

Petra Eriksson

Något man slås av när man besöker Doz Apotek i Lycksele är de rymliga lokalerna, vilket har lett till fler erbjudanden såsom hudanalys, vaccinationer via ett samarbete med Vaccinova och enligt egen uppgift enda stället i Lycksele som erbjuder håltagning i öron.

Men fokus ligger på den farmaceutiska kunskapen och erfarenheten. De var drivande under försöksverksamhet med farmaceutiska tjänster. Först med inhalations­vägledningen, sedan Apotekens läkemedels-­samtal som erbjöds patienter som fått statiner mot höga blodfetter.

— Alla kedjorna hade problem att få in patienter som ville medverka. Då gjorde vi en film om hur vi fångade upp patienterna. Sedan skickade vi den till Sveriges apoteksförening så de kunde sprida den vidare, säger Petra Eriksson och fortsätter:

— I mindre samhällen är det problem att få tag i en läkare och då blir det till apoteken man går för att fråga om råd. Vi har öppet, vi är tillgängliga. Vi blir första steget i vårdkedjan.

Vi har inte någon svag länk. Vi är starka ihop”, säger Petra Eriksson, här tillsammans med Cristina Cassini Bäckström.

Cristina Cassini Bäckström gick apotekarutbildningen i Umeå och tog ut receptarielegitimation. Men sedan blev livssituationen annorlunda med tonårsbarn, och hon bestämde sig för att ta en paus i studierna.

Det var 2017, och pausen pågår fortfarande. Oktober 2021 blev hon apotekschef för Doz Apotek i Lycksele.

— Jag har minst erfarenhet av apotek i det här teamet och tog över någon annans bebis, säger Cristina Cassini Bäckström.

Alla fyra farmaceuter på Doz Apotek i Lycksele har varit apotekschefer. Alla fyra har varit LMA, läkemedelsansvarig.

— Jag har funderat mycket på hur det kommer att gå när jag ska bli deras chef. Jag kan inte lika mycket som de kan. Men jag lär mig av dem hela tiden. Vi utvecklas tillsammans, säger Cristina Cassini Bäckström.

Hon har jobbat mycket med att få ett team där man trivs tillsammans. Där man tycker om att komma till jobbet, och där man vill stanna.

— Man måste se varje person som de är, som individer. Jag har gått många utbildningar och jobbade tidigare som it-pedagog. Mycket handlar om att vägleda och visa hur bygger man upp personer och inte minst hur man bygger upp ett bra team. Jag älskar teamwork eftersom det blir mycket bättre än om varje person kör sitt eget race.

“Vi vill sticka ut och säga att Lyksele är bäst”, säger Cristina Cassini Bäckström, receptarie och apotekschef.

När Cristina Cassini Bäckström började var Stina Bäckström chef.

— Det kändes som att jag kom till ett tryggt team, här vill jag och de andra stanna. Det var en så härlig stämning. De var väldigt effektiva, de kunde sina grejer och då finns det tid att briljera även på andra saker, säger Cristina Cassini Bäckström.

— Vi har alla jobbat länge i branschen, vi vill alla hela tiden utvecklas. Varje dag träffar vi människor och vi visar vår empati. Den känslan av empati tycker jag är väldigt stark i den här gruppen.

Likt sina kollegor återkommer hon till styrkan i bra kollegor.

– Vi själva är den största tillgången. Vi har så många idéer som vi kan hjälpas åt att utveckla.
Vi kan kalla det entreprenörskap – det handlar om att ha kunden i centrum, utifrån behov. Om det inte finns behov av en viss tjänst, då satsar
vi inte på den.

Hanna Magnusson, Natacha Wamil, Fabian Csilky, Stina Bäckström, Petra Eriksson, Christina Cassini Bäckström och Miriam Jakobsson på Doz Apotek i Lyksele har roligt tillsammans och kompletterar varandra.

Cristina Cassini Bäckström har en bakgrund inom försäljning och marknadsföring i Stor­britannien.

— Det sitter i ryggmärgen. Affärsmässighet, vad är det jag ansvarar för och att nå resultat. Hur kan jag bryta ned det så att vi faktiskt kan nå målet, så att vi känner oss sedda. Inte bara av kunderna, utan av ledningen, säger Cristina Cassini Bäckström.

Lycksele har många evenemang då kommunens 13 000 invånare under ett par sommarveckor
ut­­ökas till 40 000, vilket gör att Doz Apotek anpassar verksamheten och öppettiderna under deras egen semesterperiod.

— Vi vill sticka ut och säga att Lycksele är bäst. Det är ganska kaxigt när vi säger att vi vill tävla mot Doz Apotek på Centralstationen i Stockholm men vi har det som mål! Andra kan låna in personal men det kan inte vi. Vår närmaste granne är Uppsala eller Dalarna. Vi är vår egen ö så det måste fungera. Vi ställer upp för varandra och är bra arbetskamrater. Om vi inte var det skulle allting fallera.

Det här är personalen på Doz Apotek i Lycksele 

Natacha Wamil, apotekare 

Hanna Magnusson, egenvårdsrådgivare med receptbehörighet samt regional lagerspecialist

Stina Bäckström, receptarie

Petra Eriksson, receptarie, LMA

Fabian Csiky, praktikant som läser sjätte terminen i på apotekarprogrammet vid Uppsala universitet

Miriam Jakobsson, egenvådsrådgivare

Cristina Cassini Bäckström, receptarie och apotekschef

Doz har 71 apotek varav det i Lycksele är det som ligger längst norrut.

Mest läst