I dag tog finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) emot utredningen om kontantanvändning från utredare Dennis Dioukarev.
Utredaren föreslår att medelstora till större livsmedelsbutiker och samtliga apotek ska ha en skyldighet att ta emot kontanter.
De så kallade kontantplikten ska gälla för livsnödvändig konsumtion, och “medicin är per definition livsnödvändig” sa Dennis Dioukarev på pressträffen.
I betalningsutredningen, föregångaren till den här utredningen, föreslogs att kontantplikten bara skulle gälla läkemedel som innefattades av högkostnadsskyddet, i praktiken receptbelagda läkemedel. Något som Svensk Farmaci tidigare har uppmärksammat.
Men någon sådant föreslår inte Dennis Dioukarev .
— Vi ser ingen anledning till att göra en åtskillnad på ickereceptbelagd och receptbelagd medicin på apotek så därför säger vi att alla mediciner på tillståndspliktiga apotek ska omfattas av en kontantplikt, säger Dennis Dioukarev.
— Om förslagen genomförs kommer vi framtidssäkra svenskarnas möjlighet att även i framtiden kunna införskaffa livsmedel och medicin med sedlar och mynt. Det kommer att bidra positivt till svensk beredskap och till en mer inkluderande ekonomi.
Läs mer >> Efter tre rån – apoteket slutar med narkotika och kontanter