”Allt är inte frid och fröjd inom apoteksnäringen”
Hållbarhetsfrågan är viktig och är ett initiativ som välkomnas av många i branschen.
- Välmående ska inte ses som en kostnad – utan som en investering i framtiden, säger Sveriges Farmaceuters Annika Hage Nederström.
I december presenterade Sveriges Apoteksförening en färdplan för en hållbar apoteksbransch och nya kriterier för Välvald som är apotekens krav på en mer ansvarsfull läkemedelstillverkning.
I färdplanen sätter branschen upp gemensamma mål inom de tre områdena socialt ansvar, miljö och klimat.
Hållbarhetsfrågan är viktig och det är ett initiativ som välkomnas av många i branschen inklusive Sveriges Farmaceuters förhandlingschef Annika Hage Nederström.
— Att apoteksföretagen väljer att samarbeta kring frågan är också positivt. Samtidigt kan jag inte så här i slutet på året låta bli att fundera på de utmaningar som apoteksbranschen har förutom den rent miljömässiga hållbarheten vid tillverkningen och transporter av läkemedel, säger Annika Hage Nederström.
Svensk Farmaci uppmärksammade nyligen Försäkringskassans årliga lägesrapport “Psykisk ohälsa i dagens arbetsliv” som visar att apotekspersonal har hög stressrelaterad sjukfrånvaro och risken för att receptarier ska drabbas av psykisk ohälsa är stor.
Annika Hage Nederström lyfter ett exempel på utmaningar när Ulrik Lidwall, analytiker på Försäkringskassan och författare av rapporten, i intervjun med tidningen svarar på frågan varför receptarier i större utsträckning än andra yrkesgrupper riskerar sin psykiska hälsa.
— Jag skulle nog säga att det fortfarande finns indikationer på att allt inte är frid och fröjd inom apoteksnäringen. Egentligen handlar det mer om frågan om hur arbetsmiljö och arbetsvillkor ser ut i branschen, svarade Ulrik Lidwall.
Annika Hage Nederström påpekar att många verksamheter i dag brottas med basala utmaningar på grund av för låg grundbemanning. Schemaläggning och semesterplanering blir stora frågor vilket påverkar arbetsmiljön negativt.
— Det tar energi från både chefer och medarbetare att ständigt oroa sig för bemanningen och inte få möjlighet till återhämtning varken i form av rast, paus eller semester. Kopplingen mellan god arbetsmiljö och hög patientsäkerhet är också välbelagd och det är svårt att bedriva en patientsäker verksamhet med medarbetare som inte mår bra på jobbet, säger Annika Hage Nederström.
— Jag föreläser regelbundet för studenter som går sista terminen på receptarie och apotekarprogrammen. Jag brukar ställa frågan om var på arbetsmarknaden de blivande farmaceuterna ser sig själva i framtiden? Ytterst få av studenterna ser en framtid inom apoteksbranschen. Apoteket är ofta det första jobbet efter examen men på längre sikt ser de inte sig själva i branschen. Studenternas framtida bilder av sina yrkesliv sätter fingret på en annan av utmaningarna som branschen står inför, att attrahera nya farmaceuter.
Forskningen visar samtidigt att organisationer som investerar i ledarskap och sina medarbetares välmående är också de som presterar bäst på lång sikt. Att prioritera hälsa och balans är inte enbart mänskligt – det är en strategisk prioritering, anser Annika Hage Nederström.
— Det krävs ett ökat fokus på medarbetarnas hållbarhet inom apoteksbranschen. Välmående ska inte ses som en kostnad – utan som en investering i framtiden.
Hon ställer sig frågan vad som skulle hända om alla tillsammans, arbetsgivarna inom apoteksbranschen och Sveriges Farmaceuter, satte sig ned för att se över hur man kan skapa förutsättningar för god arbetsmiljö och goda villkor för farmaceuter i apoteksbranschen.
— Hur ser vi till att farmaceuter vill verka i apoteksbranschen över tid och hur får vi studenterna att välja apoteksbranschen framför andra branscher där farmaceuter kan verka, säger Annika Hage Nederström och fortsätter.
— Jag och Sveriges Farmaceuter ser fram emot fortsatt dialog i frågan med Sveriges Apoteksförening och bolagen i branschen.
Läs mer >> Receptarier har större risk att bli sjuka av stress
“Arbetsgivarna måste ta farmaceuternas arbetsmiljö på allvar”