“En historisk dag för apoteken”
Apoteken bör införa farmaceutiska tjänster så snart som förutsättningarna är på plats.
- Det är låga trösklar till apoteken. Man kan bara gå in och få hjälp, säger TLV:s projektledare Anna Montgomery.
Som Svensk Farmaci tidigare har berättat anser Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, i sin slutrapport att de två farmaceutiska tjänsterna inhalationsvägledning och apotekens läkemedelssamtal kan införas på apotek förutsatt att rätt finansiering, reglering och teknisk lösning finns på plats.
Inhalationsvägledning riktar sig till patienter med astma eller kol som använder inhalationsläkemedel.
Apotekens läkemedelssamtal består av två samtal med patienter som ska påbörja en behandling med ett läkemedel med blodfettsänkande statiner och är tänkt att öka följsamheten till behandlingen.
TLV föreslår att tjänsterna ska finansieras genom ett statligt ramanslag och ersättas med 105 kronor per gång för inhalationsvägledning, och 415 kronor för läkemedelssamtalen där det första ersätts med 150 kronor och det andra med 265 kronor. Ersättningen skiljer sig åt för att uppmuntra apoteken att genomföra det andra samtalet.
Det skulle enligt myndigheten ge ett årligt bidrag på cirka 18 miljoner kronor för inhalationsvägledning och 5,8 miljoner kronor för läkemedelssamtal när båda tjänsterna införs fullt ut.
TLV anser att tjänsterna kan införas stegvis, vilket leder till att kostnaden blir lägre initialt.
TLV anser även att regeringen bör ge E-hälsomyndigheten i uppdrag att ta fram en långsiktig teknisk lösning och reglering för båda tjänsterna.
Under tisdagen höll TLV frukostseminarium i Apotekarsocietetens lokaler i Stockholm där projektledare Anna Montgomery, tillsammans med chefsfarmaceut Niklas Hedberg och generaldirektör Agneta Karlsson redogjorde för sina slutsatser.
60 personer fanns på plats, och ytterligare 90 deltog digitalt.
— En historisk dag när vi nu lämnar slutrapporten i uppdraget om farmaceutiska tjänster på apotek till regeringen efter nästan fyra års arbete, säger Agneta Karlsson.
Under seminariet deltog även flera som deltagit i arbetet bland andra chefsfarmaceut Fredrik Boström på Sveriges Apoteksförening, Björn Wettermark, professor i läkemedelsepidemiologi och Sofia Kälvemark Sporrong, professor i samhällsfarmaci – båda vid Uppsala universitet.
Flera av dem, och andra i publiken, poängterade att frågan kring farmaceutiska tjänster hade de jobbat med i säkert 10-15 år.
Anna Montgomery fick frågan av Niklas Hedberg vad som hade gjort mest intryck på henne under arbetet.
— Det är två saker. Jag tycker policylabbandet, den här metoden som löste det låsta läget var en häftig upplevelse. Att vi kunde gå från att det var trögt och svårt till att vi hittade ett sätt där vi faktiskt kunde samarbete, samverka som blev inspirerande och bra. Det var roligt och gjorde stort intryck på mig, säger Anna Montgomery.
— Den andra saken var den vilja och tålmodighet som har funnits i apoteksbranschen. Att konkurrerande företag tillsammans kan jobba för nyttja kompetensen för att förbättra läkemedelsanvändningen för patienter och för samhället.
Når farmaceutiska tjänster de som behöver dem bäst?
— De som söker och tackar ja till farmaceutiska tjänster är något mer intresserade av sin läkemedelsbehandling. Vi skulle behöva nå ännu fler och det finns många fler som behöver det här. Men man måste börja någonstans och på gruppnivå visar försöken att det behövs. Sedan får man försöka utveckla och nå ut till de som verkligen behöver.
Anna Montgomery ser farmaceutiska tjänster som en möjlighet att stödja fler patientgrupper.
— Det är ett viktigt komplement, som kan komplettera den hjälp man kan få inom hälso- och sjukvården. Det är låga trösklar till apoteken. Man kan bara gå in och få hjälp, säger Anna Montgomery.
— Med lägre trösklar menar jag att det finns apotek väl utspridda över hela landet med långa öppettider, öppet på helgerna, man behöver inte boka någon tid utan där står en apotekare med femårs utbildning inom läkemedel eller en receptarie med tre års utbildning inom läkemedel. Istället för att boka tid hos sin husläkare är det är bara att gå in!
Fredrik Boström är en av dem som jobbat med farmaceutiska tjänster i 15 år, varav fyra år intensivt.
— Det tar tid men nu har vi alla förutsättningar på plats för att kunna gå fort framåt. Det viktigaste utmaningen är att vi behöver de politiska besluten för att ändra de förordningar, lagar och föreskrifter som behövs samt stötta de myndigheter som behöver hjälp. I det här ligger även en ekonomisk ersättning som är nödvändig för att apoteken ska kunna ta det här klivet framåt. Så vi väntar på politiken men annars sitter vi och förbereder så mycket vi kan för att kunna dra igång, säger Fredrik Boström.
Ulrika Westerlund (MP), ledamot i socialutskottet, var enda riksdagsledamot på plats.
— Det var förra regeringen som tillsatte den här utredningen och den nya har tagit den vidare. Jag ser inte någon politiskt konflikt, så jag har svårt att se att skulle bli något bråk om att det ska införas eller inte. Jag får inga andra signaler från de andra partierna i socialutskottet så jag hoppas att det finns den konsensus som jag tror att det finns. Jag hoppas att det kan bli smidigt och att era förslag tas vidare så snart som möjligt.
Läs mer >> TLV: Farmaceutiska tjänster kan införas på apotek
TLV: “Rimligt att nyttja apotekens kompetens bättre
“Kejsaren har nya kläder: farmaceutiska tjänster”
TLV: Farmaceutiska tjänster kommer att kosta 20–30 miljoner
Nu börjar Apotekens läkemedelssamtal