Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

“Arbets­givarna måste ta farma­ceuternas arbetsmiljö på allvar”

"Det krävs ett ökat fokus på att förebygga stressrelaterad psykisk ohälsa i apoteksbranschen, skriver Agnieszka Madej i en debattartikel i Altinget.

Antal pågående stressrelaterade sjukskrivningar ökade från 34 700 till 43 500 mellan våren 2019 och våren 2024 visar Försäkrings­kassans årliga läges­rapport “Psykisk ohälsa i dagens arbetsliv” som Svensk Farmaci tidigare har uppmärksammat.

Det är en ökning med 25 procent och innebär en ny högstanivå för pågående sjukskrivningar kopplade till stress.

Bland de yrken med hög stressrelaterad sjukfrånvaro finns yrken inom apoteksnäringen såsom apotekstekniker och receptarier.

Försäkrings­kassan rapport visar om en yrkesgrupp har större risk för sjukfall än genomsnittet, om den då beror på en psykiatrisk diagnos och om den är stressrelaterad psykisk ohälsa.

Apotekare har en något mindre risk än genomsnittet för sjukfall, men har samtidigt en 19 procent ökad risk för en psykiatrisk diagnos och 15 procent ökad risk för stressrelaterad psykisk ohälsa.

Receptarier har 5 procent större risk för sjukfall, 14 procent ökad risk för psykiatriska diagnoser och 11 procent ökad risk för stressrelaterad psykisk ohälsa.

Apotekstekniker har 15 procent större risk för sjukfall, 23 procent ökad risk för psykiatriska diagnoser och 21 procent ökad risk för stressrelaterad psykisk ohälsa.

Agnieszka Madej, förbundsordförande Sveriges farmaceuter, skriver i en debattartikel i Altinget att förbundet länge har larmat om den dåliga arbetsmiljö och höga stress som finns på dagens apotek utan att få gehör från arbetsgivarna.

— Strukturella problem med för låg grundbemanning och rigid schemaläggning ger stora och varaktiga konsekvenser för sjukfrånvaron i branschen. Likväl behövs förebyggande arbete för att minska stressen och utsattheten vid hot och våld, skriver Agnieszka Madej och anser att en dålig arbetsmiljö kan leda till att patientsäkerheten riskeras.

Agnieszka Madej anser att arbetsgivarna har både ett arbetsmiljöansvar och möjligheter att åtgärda problemen, och att det är deras skyldighet att se till att arbetsmiljön är tillräckligt god så att personalen kan må bra på jobbet och utföra sitt jobb på ett rimligt sätt.

Forskning visar att ledarskapet har en avgörande betydelse för att säkerställa att det finns förutsättningar för personalen att må bra och prestera.

— Ledare behöver se välmående som en investering, och inte som en kostnad. Då kan yrket som farmaceut också bli mer attraktivt, något som är nödvändigt då det råder brist på farmaceuter. Apoteken utarmas kontinuerligt på farmaceuter, pensionsavgångarna blir fler samtidigt som efterfrågan på farmaceuter inom andra sektorer ökar, skriver Agnieszka Madej och fortsätter.

— Det är inte enbart lönsamhetskravet som ska avgöra tillgången till rätt läkemedel. Arbetsgivarna måste arbeta långsiktigt och prioritera hälsa och balans för farmaceuterna så att de kan säkerställa att patientsäkerheten upprätthålls.

Läs mer >> Receptarier har större risk att bli sjuka av stress

“Arbetsmiljön är avgörande för viljan att arbeta som farmaceut”

Ny studie: sämre arbetsmiljö på apoteken under pandemin

Apotekspersonal oftare drabbade av psykisk ohälsa

Mest läst