Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

TLV: Farmaceutiska tjänster kan införas på apotek

De två farmaceutiska tjänster som har testats kan införas på apotek – förutsatt att rätt finansiering, reglering och teknisk lösning finns på plats, uppger TLV.

De två farmaceutiska tjänsterna Inhalationsvägledning och Apotekens läkemedelssamtal som har testats och utvärderats anses nu av Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) kunna införas på apotek.

— Båda tjänsterna har visat sig förbättra patienternas läkemedelsanvändning. Försöken visar att apoteken kan bidra mer till detta genom att i större utsträckning använda sin farmaceutiska kompetens, säger Agneta Karlsson, generaldirektör på TLV, i ett pressmeddelande.

Inhalationsvägledning riktar sig till patienter med astma eller kol som använder inhalationsläkemedel. TLV uppger att farmaceuterna under försöket kunde korrigera fel som patienterna gjorde i hälften av de inhalationsvägledningar som genomfördes.

Apotekens läkemedelssamtal består av två samtal med patienter som ska påbörja en behandling med ett läkemedel med blodfettsänkande statiner och är tänkt att öka följsamheten till behandlingen. Utvärderingen av försöket gjordes av forskare vid Uppsala universitet och visade att patienterna som fått läkemedelssamtalen oftare fortsätter hämta ut sina läkemedel jämfört med de som får standardservice på apotek.

TLV uppger också att läkemedelssamtalen ledde till att patienter får bättre förståelse för hur och när de ska ta sitt läkemedel.

TLV föreslår att tjänsterna ska finansieras genom ett statligt ramanslag och ersättas med 105 kronor per gång för inhalationsvägledning, och 415 kronor för läkemedelssamtalen där det första ersätts med 150 kronor och det andra med 265 kronor. Ersättningen skiljer sig åt för att uppmuntra apoteken att genomföra det andra samtalet.

Det skulle enligt myndigheten ge ett årligt bidrag på cirka 18 miljoner kronor för inhalationsvägledning och 5,8 miljoner kronor för läkemedelssamtal när båda tjänsterna införs fullt ut. TLV anser att tjänsterna kan införas stegvis, vilket leder till att kostnaden blir lägre initialt.

Sveriges Apoteksförening är positiva till TLV:s besked om införandet av farmaceutiska tjänster.

— Nu har vi äntligen forskning som visar att farmaceuter på apotek verkligen gör nytta för patienterna. Vi har svart på vitt att farmaceutisk rådgivning är viktigt för att kunderna ska använda sina läkemedel på rätt sätt, säger Fredrik Boström chefsfarmaceut på Sveriges Apoteksförening och ansvarig för arbetet med farmaceutiska tjänster, i ett pressmeddelande och fortsätter:

— Apoteken är redo, vi tror att det är lämpligt att starta med tjänsten Inhalationsvägledning under 2025 för att sedan även bygga vidare med tjänsten Läkemedelssamtal. Det kommer vara en stor insats med utbildning och nya rutiner på apoteken men utifrån de goda resultaten så är det verkligen något som vi ser att vi ska få på plats så snart som möjligt, säger Fredrik Boström i pressmeddelandet.

TLV anser att regeringen bör ge E-hälsomyndigheten i uppdrag att ta fram en långsiktig teknisk lösning och reglering för båda tjänsterna.

“Under en övergångsperiod kan inhalationsvägledning införas med en förenklad process. Det möter patienternas behov och drar maximal nytta av det arbete som gjorts under försöken. För att säkerställa tjänsternas kvalitet och förhindra fusk bör Läkemedelsverket, IVO och TLV ha tillsynsansvar över farmaceutiska tjänster,” skriver TLV i pressmeddelandet.

Läs mer >>

“Avstå från att införa inhalations­vägledning på apotek”

TLV: “Rimligt att nyttja apotekens kompetens bättre”

“Kejsaren har nya kläder: farmaceutiska tjänster”

TLV: Farmaceutiska tjänster kommer att kosta 20–30 miljoner

Nu börjar Apotekens läkemedelssamtal

Patienter gör färre fel efter inhalations­­vägledning

Varannan patient behövde hjälp med sin inhalationsmedicin

Mer om Farmaceutiska tjänster

Mest läst