Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

“Regeringen borde satsa mer på apoteks­forskning”

Apoteken saknas helt i forskningspropositionen.
- Jag anser att även apoteksforskningen behöver få en liknande satsning, säger Björn Södergård på Sveriges Farmaceuter.

Den 20 september la regeringen fram sin höstbudget men före dess presenterades bland annat att i den kommande forsknings- och innovationspropositionen 2025–2028 ska anslagen öka rejält. Höjningen blir på 6,5 miljarder kronor och totalsumman landar 2028 på 40 miljarder, något som Svensk Farmaci uppmärksammat tidigare.

Nu har propositionen lagts fram och förslaget konkretiserats.

— En av de största satsningarna på forskning och innovation någonsin. Sammanlagt 6,5 miljarder kronor till forskning med fokus på excellens och innovation som stärker svensk konkurrenskraft och de internationella samarbeten vi ingår i, säger utbildningsminister Johan Pehrson (L) i ett pressmeddelande.

Propositionen möts positivt av flera företrädare.

— Vi välkomnar regeringens ambitioner om Sverige som en ledande forsknings- och innovationsnation, med konkreta satsningar på hälsa och life science, säger Sofia Wallström, vd på Lif de forskande läkemedelsföretagen i ett pressmeddelande och fortsätter.

— Läkemedelsindustrin pekas ut som en vital basnäring som ska ha goda förutsättningar från forskning till implementering och faktisk användning,

— Vi är jätteglada över den här satsningen men hade önskat att en större andel av anslaget skulle ha gått direkt till lärosätena, säger Anders Hagfeldt, rektor vid Uppsala universitet i ett pressmeddelande.

Björn Södergård, professionsutvecklare på Sveriges Farmaceuter, saknar satsningar på apoteksforskning i propositionen.

Något som han och förbundets ordförande Agnieszka Madej lyfte i ett inspel i höstas.

— Regeringen gick förra året ut med en satsning för att bygga upp och utveckla forskningskompetensen inom primärvården. Jag anser att även apoteksforskningen behöver få en liknande satsning. Apoteksforskningen behöver byggas upp igen eftersom forskningen har minskat avsevärt sedan apoteksomregleringen och forskningskompetensen inom området måste återskapas, säger Björn Södergård.

— På sikt kan apoteksforskning ge ett värdefullt bidrag till utvecklingen av apotekens roll för en god läkemedelsanvändning och samverkan mellan apotek och hälso- och sjukvård. Det kan även leda till att synliggöra för allmänheten den viktiga roll som farmaceuter har. 

Läs mer >> “Ökade investeringar i forskning är avgörande för Sverige”

Mest läst