Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Kritik mot dyrare läkemedel: “Ännu sämre än vi befarade”

Nästa år måste patienter betala 900 kronor mer innan de kan få frikort för receptbelagda läkemedel, enligt ett förslag från Socialdepartementet.
- Det är riktigt oroande. Fler kommer att tvingas avstå från att hämta ut sina läkemedel, säger SKPF Pensionärernas Liza di Paolo-Sandberg och uppmanar regeringen att stoppa planerna på att försämra högkostnadsskyddet.

När finansminister Elisabeth Svantesson (M) presenterade regeringens budgetproposition för 2025 fanns där förslag kring att spara in drygt en halv miljard på högkostnadsskyddet för receptbelagda läkemedel.

I dag får man som privatperson rabatt när man kommit upp i en summa på 1 425 kronor och efter 2 850 kronor är medicinen helt subventionerad. 

Redan den 1 januari 2025 höjs taket i högkostnadsskyddet från 2 850 kronor till 2 900 kronor, något som Svensk Farmaci har uppmärksammat tidigare.

Från den 1 juli 2025 vill regeringen ändra nivåerna i högkostnadsskyddet ytterligare något som Svensk Farmaci tidigare har rapporterat.

Nu har det kommit ett förslag från socialdepartementet på hur mycket dyrare det ska bli för patienterna. Förslaget är att kostnadstaket höjs med 900 kronor från 2 900 till 3 800 kronor, något som Dagens Medicin var först med uppmärksamma.

Det är den största höjningen av kostnadstaket för läkemedel sedan 2012.

Den nedre gränsen för att få rabatt höjs även med cirka 600 kronor, från dagens 1 425 kronor till 2 000 kronor.

Därutöver föreslås en sänkning av rabatten.

— Det är en kraftig försämring och ännu sämre än vi befarade. Vi vet att det redan i dag finns de som avstår från sina läkemedel för att pengarna inte räcker till. Nu kommer ännu fler att hamna i den situationen, säger SKPF Pensionärernas förbundsordförande Liza di Paolo-Sandberg i ett pressmeddelande.

SKPF Pensionärerna oroas över att regeringens planer på att försämra högkostnadsskyddet särskilt kommer att drabba äldre, kroniskt sjuka och personer med funktionsnedsättning. Detta har förbundet även lyft på Svenska Dagbladets debattsida, tillsammans med Reumatikerförbundet, Astma- och Allergiförbundet samt Funktionsrätt Sverige.

— Dyrare läkemedel får konsekvenser för både äldres hälsa och ekonomi. Därför uppmanar vi regeringen att tänka om och stoppa planerna på att försämra högkostnadsskyddet, säger Liza di Paolo-Sandberg.

Enligt Socialdepartementet har statens kostnader för läkemedelsförmånen ökat med 55 procent åren 2012–2024 medan patientavgifterna enbart ökat med 21 procent under samma tidsperiod.

Det innebär att andelen av kostnaderna som bekostas av patienten fallit från 21 procent 2012 till 17 procent 2025. Beräkningarna baseras på 2023 års priser.

Beloppen i högkostnadstrappan höjs också. Det första trappsteget ändras så att patienten betalar 75 procent, i stället för 50 procent som de betalar i dag. 3190 kronor, istället för dagens 2108 kronor.

I nästa trappsteg får patienten betala 25 procent av läkemedelskostnaden. 3618 kronor jämfört med dagens 2702 kronor.

I det tredje betalar patienten 10 procent av läkemedelskostnaden. Kostnaden blir maximalt 3800 kronor jämfört med 2900 kronor.

Frikort börjar gälla vid samma läkemedelskostnad som i dag, det vill säga när patienten hämtat ut läkemedel till ett värde av sammanlagt 7 117 kronor.

Läs mer>> Regeringen vill höja den nedre gränsen i högkostnads­skyddet

Regeringen vill sänka läkemedels­förmånen med miljarder

Taket i högkostnads­skyddet för läkemedel höjs

Mest läst