Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

82 av Sveriges apotek har större risk för nedläggning

82 apotek är känsligare för nedläggning och alla dessa är viktiga för tillgängligheten. Det visar TLV:s senaste uppföljning.
- En justering av glesbygdsbidraget skulle vara ett mer träffsäkert och effektivt sätt att nå just de apotek som har störst ekonomiskt behov jämfört med en för apoteksmarknaden generell höjning av handelsmarginalen, säger Gunilla Rönnholm.

Handelsmarginalen, den ersättning som apoteken får för att hantera receptbelagda läkemedel på apotek, höjdes från och med 1 mars 2024. Detta för att svara mot de ekonomiska behov Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets (TLV) identifierade i sin rapport “2023 års uppföljning av apoteksmarknadens utveckling”.

Uppföljningen visade att många apotek skulle kunna tvingas att lägga ned utan motsvarande ökningar i intäkter.

TLV bedömde att många apotek hade dålig lönsamhet eller gick med förlust samtidigt som kostnaderna ökat utöver det normala, och för att säkerställa tillgänglighet och kvaliteten på apoteksmarknaden höjdes handelsmarginalen.

I sin nya rapport ”Uppföljning av apoteksmarknadens utveckling 2024” slår TLV fast att höjningen av apotekens handelsmarginal ger effekt, men apoteken är fortfarande sårbara för kostnadsökningar.

TLV har redan beslutat att höja den reglerade handelsmarginalen med cirka 650 miljoner kronor per år från 2024.

I år genomför TLV även en fördjupning om tillgänglighet till apotek och farmaceutisk service. Den visar bland annat att tillgängligheten till apotek och farmaceutisk service är god på nationell nivå men varierar mellan länen.

E-handeln är en viktig och växande del av marknaden och utgör cirka 14,7 procent av försäljningen av receptförskrivna läkemedel. TLV ser att avståndet till ett paketutlämningsställe i flera län är hälften så långt som avståndet till närmsta apotek.  

TLV vill ha mer information för att kunna analysera i vilken utsträckning e-handeln eventuellt kan täcka behov av apotek och farmaceutisk service där fysiska apotek, på sikt, inte erbjuder en tillräcklig nivå av tillgänglighet.

TLV anser att målen för apoteksmarknaden bör ses över och uppdateras, bland annat för att beakta att apotek i olika delar av landet har olika förutsättningar.

Handelsmarginalhöjningen bidrar till att stabilisera apotekens bruttomarginal de kommande åren, och utan höjningen skulle bruttomarginalen försämras ytterligare.

Behovet av att se över för att ändra handelsmarginalen utifrån marknadens ekonomiska förutsättningar och de mål som finns på marknaden om tillgänglighet, bedömer TLV inte finns i dag.

— Vi ser inte att det är aktuellt göra en ny översyn av handelsmarginalen i dagsläget, utan kommer följa de längre effekterna i relation till apotekens kostnadsutveckling, säger Gunilla Rönnholm, enhetschef på TLV.

TLV skriver i sin analys att de ser ett behov av att göra en helhetssyn och se över både redan existerande reglering och styrmedel men även se över möjligheten att införa nya riktade bidrag.

— Att utvecklingen ser olika ut i olika delar av landet har till viss del sin förklaring i hur apoteksmarknaden är reglerad. Handelsmarginalen är ett lämpligt styrmedel när de grundläggande förutsättningarna är lika i hela landet och mellan olika typer av apotek. Vi behöver verka för en helhetssyn framåt och ser ett behov av att se över befintliga och utvärdera nya styrmedel, säger Gunilla Rönnholm.

Ett av de styrmedel som redan finns är glesbygdsbidraget. Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) har i år beviljat glesbygdsbidrag till 55 apotek.

Apoteken får dela på drygt 16 miljoner kronor för verksamhetsåret 2023. Både antalet sökande apotek och apotek som får glesbygdsbidrag är det högsta sedan bidraget infördes 2013.

TLV har i senaste uppföljningen identifierat en grupp på 82 apotek som känsligare för nedläggning i framtiden, alla dessa apotek är viktiga för tillgängligheten.

— En justering av glesbygdsbidraget skulle vara ett mer träffsäkert och effektivt sätt att nå just de apotek som har störst ekonomiskt behov jämfört med en för apoteksmarknaden generell höjning av handelsmarginalen, säger Gunilla Rönnholm.

Något färdigt förslag på eventuella förändringar av glesbygdsbidraget finns ännu inte.

Av den generella handelsmarginalshöjningen på cirka 620 miljoner kronor gick en väldigt liten del, fem miljoner, till apotek som fick glesbygdsstöd 2022.

Läs mer >> Apotekens ersättning höjs med 658 miljoner

“Var tionde apotek kan tvingas stänga”

24 apotek har lagts ned i år och fler riskerar att få stänga

Mest läst