Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Klart för nya avtal enligt Netflix­modellen för 40 miljoner

Folkhälsomyndigheten har säkrat tillgången till fyra nya antibiotika, och arbetar med att stärka tillgången till äldre antibiotika som säljs via apotek.
- Under nästa år hoppas vi kunna göra verkstad av åtminstone delar av förslaget, säger utredare Anders Ternhag.

Folkhälsomyndigheten, FHM, fick 2018 i uppdrag av regeringen att testa och utvärdera en ny ersättningsmodell till läkemedelsföretagen som säkrar tillgång till moderna antibiotika så att sjukhus i Sverige får tillgång till de bästa tillgängliga behandlingarna av multiresistenta bakterier, något som Svensk Farmaci tidigare har uppmärksammat.   

Under perioden 15 juli 2020-31 december 2022 har FHM testat den så kallade Netflixmodellen, en modell där den ekonomiska ersättningen till läkemedelsbolagen är delvis frikopplad från företagens intäkter vid försäljning av antibiotika.

I utvärderingen av pilotstudien konstaterade FHM att ersättningsmodellen varit både ändamålsenlig och effektiv och föreslog att den skulle bli permanent.

I juni 2024 fick Folkhälsomyndigheten i uppdrag av regeringen att möjliggöra fleråriga prenumerationsavtal och ingå avtal för 2025 och 2026 till en kostnad på upp till 40 miljoner kronor.

Nu har myndigheten skrivit avtal med läkemedelsföretag för att säkerställa tillgången till fyra nya antibiotika, särskilt utvecklade för behandling av patienter med infektioner orsakade av multiresistenta bakterier.

Företagen som Folkhälsomyndigheten har tecknat avtal med för respektive antibiotika är Abcur för Exblifep, Merck Sharp & Dohme för Recarbrio och Pfizer för Zavicefta samt Emblaveob berättar Anders Ternhag, överläkare och utredare på Folkhälsomyndigheten för Svensk Farmaci.

— Det är mycket glädjande att vi har lyckats teckna ett avtal som säkrar tillgången till dessa antibiotika. Två av produkterna är helt nya och blev godkända för användning inom Europa tidigare i år, säger Anders Ternhag och fortsätter.

— Vi har tecknat avtal två gånger tidigare, 2020 och 2023, och nu alltså en tredje gång. Ett av företagen är nytt jämfört med föregående upphandlingar.

I pilotstudien garanterades företagen en årlig ersättning på minst fyra miljoner kronor per produkt i utbyte mot att de höll ett definierat säkerhetslager och garanterade leverans av antibiotikaprodukter till sjukhus inom ett dygn efter beställning.

De nya avtalen är tvååriga, har liknande villkor men en garanterad ersättning på fem miljoner kronor per produkt och år.

Utöver insatserna för nya antibiotika arbetar Folkhälsomyndigheten med ett uppdrag för att stärka tillgången till äldre antibiotika som säljs på recept via apotek.

I december 2022 la Folkhälsomyndigheten, Tandvårds- och läkemedelsför-månsverket (TLV) och Läkemedelsverket fram ett förslag med flera åtgärder där bland annat ovanstående ersättningsmodell föreslogs.

Även möjlighet till gemensamma förpackningar i de nordiska länderna föreslogs något Svensk Farmaci uppmärksamma förra veckan då Läkemedelsverket presenterade sitt pilotprojekt.

Ytterligare förslag rörde att takpriset ska kunna höjas över nuvarande nivå inom periodens vara-systemet samt vid beslut om pris och subvention ska det för vissa typer av läkemedel vara möjligt att göra undantag.

— Under nästa år hoppas vi kunna göra verkstad av åtminstone delar av förslaget, säger Anders Ternhag.

Folkhälsomyndigheten leder också en nordisk arbetsgrupp som arbetar med att ta fram en gemensam ersättningsmodell för vissa antibiotika. Flera olika alternativ utvärderas. Resultatet presenteras i mitten av februari.

Läs mer >> FHM: Netflix­­modellen bör bli permanent

Fleråriga avtal ska öka tillgången till antibiotika

Mest läst