“Apoteket AB ska starta, köpa och driva 300 statliga riksapotek”
Apoteket AB ska driva 300 statliga riksapotek runt om i landet. Där de i dag saknar fysiska apotek ska de öppna nya eller köpa upp det privata apotek som finns i kommunen. Det föreslår socialdemokraterna.
Läkemedelsverket, E-hälsomyndigheten och Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) har tagit fram ett förslag om att 300 apotek ska kunna utses till beredskapsapotek för att allmänheten ska få tillgång till apoteksservice inom ett rimligt avstånd vid kommande kriser, något som Svensk Farmaci har rapporterat om tidigare.
Fördelningen av apoteken i förslaget har skett genom att först placera ett beredskapsapotek i varje län, och sedan beräkna behovet av resterande apotek beroende på befolkningsstorlek i varje län.
TLV föreslår att beredskapsapoteken utses genom upphandling.
Socialdemokraterna vill gå längre än så.
På en pressträff förtydligar Lena Hallengren, Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen och Fredrik Lundh Sammeli, vice ordförande i socialutskottet att deras parti har varit emot omregleringen både före och efter den skedde 2009.
— Det var ett marknadsmisslyckande att ideologi fick gå före vad som var bäst för den som behöver medicin. Vi har fått ett sårbart system där tillgången på apotek bygger på att det finns ett fungerande marknadsunderlag av helt andra produkter. Det är uppenbart att ett samhällsansvar saknas, säger Lena Hallengren på pressträffen.
— Jag vill ändå säga tydligt att gå tillbaka till att bara ha statliga apotek är inget som socialdemokraterna driver här i dag.
Men Lena Hallengren och Fredrik Lundh Sammeli anser att det är stora problem med läkemedelsförsörjningen i dag trots att att vi är i fredstid och inte har en ny pandemi att hantera.
— Många svenskar har fått lära sig vad restnotering betyder, säger Lena Hallengren.
— Apoteken har en oerhört viktig roll i samhället varje dag för den som behöver sin medicin. Och om vi skulle drabbas av en ny kris går det inte att staten lutar sig tillbaka och tänker att marknaden sköter jobbet.
Förslaget om beredskapsapotek lades fram av TLV för snart ett år sedan, och socialdemokraterna anser att regeringen “inte gjort någonting” för att inrätta ett system med beredskapsapotek.
Partiet föreslår därför 300 så kallade riksapotek spridda över landet med ett särskilt uppdrag för tillgång till läkemedel även under kris och krig.
— Apoteket AB får ett samhällsuppdrag att driva de 300 riksapoteken och när det gäller antal apotek och var de ska ligga så utgår vi ifrån myndigheternas förslag, säger Fredrik Lundh Sammeli och fortsätter.
— Med ett sådant nät av 300 riksapotek över hela landet får 90 procent av svenskarna ett riksapotek inom 20 kilometer.
Enligt Fredrik Lundh Sammeli har Apoteket AB i dag apotek i 62 procent av landets kommuner.
— I en del kommuner saknar dock Apoteket AB fysiska apotek, men där finns ofta ett annat privat apotek etablerat. Det behövs en ordning för att hantera det här. I praktiken får det hanteras från fall till fall genom att Apoteket AB etablerar ytterligare ett apotek eller när det är mer lämpligt att det privata apoteket köps av Apoteket AB, säger Fredrik Lundh Sammeli.
Riksapoteken ska ha högre krav på personalplanering, el- och IT-säkerhet samt särskilda avtal med läkemedelsdistributörer för prioriterad leverans vid samhällsstörningar.
Apoteken ska även ha transportberedskap för att säkerställa läkemedelstillgång i glesbefolkade områden.
Enligt ett pressmeddelande har Riksdagens utredningstjänst beräknat att reformen kommer att kosta cirka 260 miljoner kronor under perioden 2023–2035. Socialdemokraterna menar att kostnaden är en investering i nationell säkerhet och en tryggare läkemedelsförsörjning.
På pressträffen får Lena Hallengren och Fredrik Lundh Sammeli frågan varför socialdemokraterna inte går hela vägen och föreslår att alla apotek förstatligas igen, eftersom deras förslag på 300 statliga beredskapsapotek är en bit på väg.
— Ska jag vara krass så… ska skattebetalarna lägga sina pengar på att köpa privata apotek? Högst tveksamt menar vi. Men att säkra upp de här 300 riksapoteken med både närheten och tillgången som det skulle innebära, det tycker vi är fullt motiverat och nödvändigt, säger Lena Hallengren.
Läs mer >> TLV: 300 apotek ska kunna utses till beredskapsapotek