Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Receptarier har större risk att bli sjuka av stress

Apotekspersonal har hög stressrelaterad sjukfrånvaro och risken för att receptarier ska drabbas av psykisk ohälsa är stor.
- Det är dags att arbetsgivarna tar arbetsmiljöfrågorna på allvar, säger Annika Hage Nederström på Sveriges Farmaceuter.

Antal pågående stressrelaterade sjukskrivningar ökade från 34 700 till 43 500 mellan våren 2019 och våren 2024. Det visar Försäkrings­kassans årliga läges­rapport “Psykisk ohälsa i dagens arbetsliv”.

Det är en ökning med 25 procent och innebär en ny högstanivå för pågående sjukskrivningar kopplade till stress.

Psykisk ohälsa står idag för över hälften av alla längre sjukfall och det är stressrelaterade sjukfall som är vanligast.

Av de 43 500 personerna som var sjukskrivna för stress våren 2024 var 34 300 kvinnor. Det innebär att kvinnor stod för 79 procent av de stressrelaterade sjukfallen.

Kvinnor löper mer än dubbelt så hög risk för sjukfrånvaro på grund av stressrelaterad psykisk ohälsa jämfört med män.

Könsskillnaderna förstärks av att många kvinnor arbetar i riskyrken inom välfärds­sektorn med bristande arbetsmiljö inom vård, skola och omsorg.

Kvinnor tar också mer ansvar än män för barn och hem, vilket leder till dubbla arbetsbördor.

Främst drabbas mammor i åldern 30–39 år.

Bland de yrken med hög stressrelaterad sjukfrånvaro finns också yrken inom apoteksnäringen såsom apotekstekniker och receptarier.

— Farmaceuter har idag ett viktigt samhällsuppdrag i vårdkedjan. Saco har just släppt rapporten om livslöner där det tydligt framgår att utbildar man sig idag till receptarie så går man back. Det i kombination med en arbetsmiljö som framkallar psykisk ohälsa och kan leda till risker i patientsäkerheten är oerhört bekymmersamt. Det är även ett känt faktum att det är stor brist på receptarier i hela landet vilket försvåras av livslönen och den arbetsmiljö som erbjuds idag, säger förhandlingschef Annika Hage Nederström på Sveriges Farmaceuter och fortsätter.

— Det är beklagligt att vi får dessa resultat 2024 när det finns forskning som tydligt visar att går att förebygga psykisk ohälsa. Receptarieyrket är ett av nämnda riskyrken.

Ulrik Lidwall, analytiker på Försäkringskassan och författare av rapporten.

Försäkrings­kassan rapport visar även om en yrkesgrupp har större risk för sjukfall än genomsnittet, om den då beror på en psykiatrisk diagnos och om den är stressrelaterad psykisk ohälsa.

Apotekare har en något mindre risk än genomsnittet för sjukfall, men har samtidigt en 19 procent ökad risk för en psykiatrisk diagnos och 15 procent ökad risk för stressrelaterad psykisk ohälsa.

Receptarier har 5 procent större risk för sjukfall, 14 procent ökad risk för psykiatriska diagnoser och 11 procent ökad risk för stressrelaterad psykisk ohälsa.

Apotekstekniker har 15 procent större risk för sjukfall, 23 procent ökad risk för psykiatriska diagnoser och 21 procent ökad risk för stressrelaterad psykisk ohälsa.

— ”Mindre” yrkesgrupper, och apotekare är på det hela taget en mindre yrkesgrupp, kan röra sig upp och ner i sjukfrånvaron, vilket delvis kan bero på rörelser in och ut ur yrket som kan påverka sjukfrånvaron, säger Ulrik Lidwall, analytiker på Försäkringskassan och författare av rapporten, till Svensk Farmaci.

— Universitetsutbildade högre tjänstemän och liknande, har generellt lägre sjukfrånvaro genom bättre arbetsförhållanden och större möjlighet att byta arbetsgivare/bransch om arbetsvillkoren är dåliga. Det är exempelvis många lärare och sjuksköterskor som inte arbetar inom skolan och sjukvården.

Receptarie har större risk för sjukfall, men inte apotekare, vad kan det bero på?

— Jag skulle nog säga att det fortfarande finns indikationer på att allt inte är frid och fröjd inom apoteksnäringen. Egentligen handlar det mer om frågan om hur arbetsmiljö och arbetsvillkor ser ut i branschen och det vet du bättre än jag.

Läs mer >> “Receptarier ska inte behöva gå back på att utbilda sig”

“Arbetsmiljön är avgörande för viljan att arbeta som farmaceut”

Ny studie: sämre arbetsmiljö på apoteken under pandemin

Apotekspersonal oftare drabbade av psykisk ohälsa

Mest läst