Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Nordiska språk tas bort på förpackningar i nytt pilotprojekt

Engelska blir det nya gemensamma språket på läkemedelsförpackningar i de nordiska länderna, i ett försök att förbättra tillgängligheten på läkemedel meddelar Läkemedelsverket.

De nordiska läkemedelsmyndigheterna samarbetar för att öka antalet samnordiska förpackningar i ett nytt pilotprojekt och kommer att testa hur engelskspråkiga samnordiska förpackningar fungerar i de nordiska länderna: Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige.

Varje enskilt nordiskt land utgör en liten och därmed mindre attraktiv marknad, vilket har inneburit att det länge varit brist på flera viktiga läkemedel på de nordiska marknaderna. Målet med projektet är att förbättra försörjning och tillgång till viktiga sjukhusprodukter i alla de nordiska länderna, enligt ett pressmeddelande från Läkemedelsverket.

Som regelverket ser ut nu finns krav på nationella språk på läkemedelsförpackningar och det finns en omfattande användning av samnordiska förpackningar som inkluderar olika nordiska språk. I pilotprojektet undersöks alternativet att endast använda engelska på förpackningar och i de tryckta bipacksedlarna för vissa utvalda läkemedelsförpackningar där en eventuell brist blir extra känslig för berörda patienter.

Enligt Läkemedelsverket är inte avsikten att vårdpersonal och patienter ska behöva läsa de engelska bipacksedlarna. Bipacksedlar kommer att finnas tillgängliga digitalt på alla nordiska språk.

— Vi hoppas att det här projektet kommer att bidra till bättre tillgång på livsviktiga läkemedel. Att ta bort nordiska språk på vissa förpackningar är genomförbart eftersom det finns digitala bipacksedlar. Dessa är alltid uppdaterade och tillgängliga för både patienter och vårdpersonal, säger My Moberg, direktör Tillstånd Läkemedelsverket, i Läkemedelsverkets pressmeddelande.

I projektet tillåts undantag från de nordiska språkkraven enligt en gemensam lista för läkemedel som produceras i små volymer. Detta avser vissa sjukvårdsläkemedel som ges av sjukvårdspersonal. Piloten gör det möjligt för innehavare av godkännande för försäljning att ansöka om att deras produkter ska ingå i piloten.

— Vi uppmuntrar de läkemedelsföretag som är berörda att ansöka om att delta i pilotprojektet för att stärka leveranssäkerheten för dessa läkemedel i hela Norden. Detta kan förenkla produktionen och distributionen, och även bidra till att patienterna får bättre tillgång till livsviktiga läkemedel, säger My Moberg i pressmeddelandet.

Pilotprojektet kommer att starta vid årsskiftet och pågå i fem år.

Mest läst