Undantag för alla som arbetar inom hälso- och sjukvård
Hälso- och sjukvården inklusive apotekspersonal undantas från anmälningsplikten.
- Det finns en risk att man inte vågar söka vård om man vet att det finns en risk att uppgifter lämnas vidare, säger utredare Anita Linder på en pressträff.
På tisdagen presenterade migrationsminister Johan Forsell (M) och den särskilda utredaren Anita Linder utredningen kring utökat informationsutbyte, av kritiker kallad ”angiverilagen”.
Förslaget är ett av de mest omdebatterade i Tidöavtalet och innebär att anställda på exempelvis kommuner, regioner och på myndigheter ska bli skyldiga att kontakta polisen och Migrationsverket om någon lever i Sverige utan tillstånd.
Förslaget har mötts av kritik från bland annat Saco som består av 21 fackförbund inklusive Sveriges Farmaceuter. De anser att förslaget i praktiken innebär att yrkesgrupper inom bland annat vård, skola och omsorg ska bli tvungna att anmäla papperslösa, vilket strider mot deras yrkesetiska regler.
På presskonferensen meddelade Anita Linder att bland annat hälso- och sjukvården, skolan och socialtjänsten ska undantas från informationsplikten.
Enligt Johan Forssell är Tidöpartierna överens om undantagen men Ludvig Aspling, SD:s migrationspolitiska talesperson säger till Ekot att ”för oss som parti är det naturligtvis inte utgången som vi skulle vilja ha sett”.