“Av 50 miljoner försändelser på fyra år har fyra stulits”
Efter 50 miljoner försändelser har Läkemedelsverket fått in 43 anmälningar om avvikelser, fyra av dem handlar om stulna läkemedel och det finns ingen rapport om att någon har kommit till skada, enligt Anders W Jonsson (C).
- Det stämmer inte. Det är bara en väldigt liten del av hela bilden och ligger inte ensamt till grund för vårt beslut, säger Läkemedelsverkets Annika Babra.
UPPDATERAD. Läkemedelsverket har tagit beslut om nya föreskrifter för apotekens distanshandel som börjar gälla den 1 november 2025, vilket Svensk Farmaci rapporterat flera gånger.
Kritiken har varit hård från bland annat Apotea och Meds som anser att kunder och patienter i glesbygden kommer att drabbas eftersom de nya reglerna kommer att begränsa möjligheterna till hemleverans av läkemedel som handlats på nätet.
Även Centerpartiet är kritiska.
Riksdagsledamot Christofer Bergenblock (C), talesperson för omsorgs- och funktionshinderspolitik, anser att förslaget är “mycket upprörande” och har begärt att Joakim Brandberg, vikarierande generaldirektör på Läkemedelsverket, ska komma till socialutskottet och förklara sig.
Partikollegan Anders W Jonsson, sjukvårdspolitisk talesperson, delar kritiken och skriver i en interpellation till sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) på vilket sätt hon kommer att försäkra sig om att människor i glesbygd inte ska riskera att drabbas av försämrade möjligheter att få sina läkemedel.
Under interpellationsdebatten i riksdagen berättade Anders W Jonsson att de begärt och fått ut underlag från Läkemedelsverket som visar på mängden avvikelser.
— Under en period på fyra år, 2020-2024, har man fått in totalt 43 anmälningar om avvikelser, i ett läge där det rör sig om tiotals miljoner försändelser. Det är fyra av dessa avvikelser som handlar om att läkemedlet har blivit stulet. Men det har inte förekommit ett enda fall där någon har kommit till skada, sa Anders W Jonsson.
Senare under debatten nämner Anders W Jonsson att det under de fyra åren rör sig om 50 miljoner leveranser till svenska hem.
— I ett läge där man står och väger och jämför fyra stulna förpackningar under fyra år – hur mycket har försvunnit från apoteken under motsvarande tid? Med den rejäla försämring detta innebär för äldre, människor med funktionsnedsättning och människor i glesbygd blir detta inte rimligt. När det blir svårare för dessa grupper att få tag på läkemedel kommer det dessutom att innebära att färre använder de läkemedel de har fått förskrivna, fortsatte han.
— Jag tycker att det är orimligt att den här regeringen låter Läkemedelsverket ha ett så snävt perspektiv att man är beredd att försämra för, skulle jag säga, miljoner människor, på grund av dessa fyra stulna förpackningar, när det inte finns någon rapport alls om att någon har kommit till skada, sa Anders W Jonsson.
Acko Ankarberg Johansson svarade att de var överens om att patienter måste få tillgång till sina läkemedel på ett patientsäkert sätt, och att patientsäkerhet är väldigt centralt vid alla apotek.
— Nu säger Läkemedelsverket att det görs avkall på id-kontroll vid överlämnandet. Genom det nya regelverket har de alltså onekligen tagit ett steg ut i osäkerhet när det gäller patientsäkerheten. De bedömer dock ändå att det är förenligt med patientsäkerheten och att de kan tillgodose den, och då får vi känna att den är tillgodosedd – trots att apoteken nu har kontroller på mycket högre nivå än de som görs vid distanshandel, sa Acko Ankarberg Johansson.
— Läkemedelsverket har utifrån sitt uppdrag att se till att läkemedel når ut till alla patienter i hela landet, med den geografi vi har, valt en metod där de ger avkall på id-kontroll vid överlämnandet så att läkemedel i stället kan lämnas i brevlådan även om man förstås inte vet vem som öppnar den. De har alltså gjort sin avvägning utifrån det som finns i deras regleringsbrev och instruktion. Regeringen kan därmed inte gå in och ha synpunkter på de beslut som styrelsen har fattat; det är alltså ett styrelsebeslut som har fattats om detta, fortsatte hon.
Annika Babra, enhetschef vid Läkemedelsverket, säger till Svensk Farmaci att de siffror som Anders W Jonsson refererade till under debatten bara var en del av sanningen.
— I vårt system är det lite besvärligt att få fram ett heltäckande resultat. Vi kan bara gå efter det som har efterfrågats och det som är begärt utlämnat är specifikt fellevererade eller stulna försändelser, säger Annika Babra.
— Siffrorna som lyfts här med 43 anmälningar och fyra stulna ger bara en liten del av bilden och är bara en av flera parametrar. Det är inte det här som ensamt ligger till grund för vårt beslut. Det stämmer helt enkelt inte.
Annika Babra påpekar att bilden av distanshandel med läkemedel är betydligt bredare än vad Anders W Jonsson ger sken av.
— Till uppgifterna om anmälningar om fellevererade och stulna försändelser ska man lägga otaliga telefonsamtal från allmänheten med klagomål och synpunkter. Vi utgår dessutom ifrån att det är långtifrån alla som rapporterar in till Läkemedelsverket. Vi tror oftast att man tar kontakt med apoteken om man inte har fått de läkemedel som man har beställt.
— Vi har även bland annat sett i tillsynen att apotek har bristfälliga avtal med sina underleverantörer och transportörer, man har ingen beskrivning av hur avvikelserapporteringen ska gå till utan man utgår från att det är patienten som ringer om det blir fel. Det är en sammanvägd bild av anmälningar och det vi sett i vår tillsyn som är grunden för att se över hela läkemedelskedjan från apoteken till patienten.
Problemet är betydligt större än de 43 anmälningarna, varav fyra stulna?
— Ja, det skulle jag säga. Men vi har svårt att säga en siffra på hur stora. Frågan är vem som ska säga när det är en för mycket, hur många måste det vara för att det ska bli fel. Vi försöker att inte titta så mycket på siffrorna utan på innehållet och patentsäkerhetsriskerna som kommer med det. Det är vårt uppdrag att se till patientsäkerheten. Även patienter i glesbygd har rätt att få sina läkemedel på ett säkert sätt.
Annika Babra är bekymrad över att det håller på att utkristalliseras ett missförstånd kring att distanshandeln med läkemedel kommer att försvinna, och säger att myndigheten kommer att gå ut brett med målgruppsanpassad information.
— Distanshandeln kommer att finnas kvar men paketen ska läggas i brevlådan eller lämnas direkt till kunden vid hemleverans. Skillnaden mot idag är att paketen inte längre kan lämnas utanför brevlådan eller hängas på dörren. Det kommer precis som idag att krävas ID-kontroll vid överlämnande av narkotiska och andra särskilda läkemedel men inte vid övriga läkemedel.
— Det är viktigt att läkemedlen kommer fram till rätt person och att läkemedlen när de kommer fram uppfyller de krav på kvalité som finns.
Annika Babra bekräftar även att hon, Joakim Brandberg och Lena Björk, direktör för Läkemedelsverkets tillsynsverksamhet, kommer till socialutskottet den 12 december för att ge mer information.
Läs mer >> Klart med skärpta regler för apotekens e-handel
Nya reglerna för e-handel “är ett hot mot patientsäkerheten”
“Pausa införandet av de nya reglerna för apotekens e-handel”
“Det är inte jättedåligt att göra det nu-det är good enough”