“Receptarier ska inte behöva gå back på att utbilda sig”
Att lägga tre år på att utbilda sig till receptarie lönar sig inte ekonomiskt. Det visar ny rapport från Saco.
- Så kan vi inte ha det!, säger Annika Hage Nederström, förhandlingschef på Sveriges Farmaceuter.
I Sacos senaste Livslönerapport, beräknas den så kallade livslönen för 35 olika högskoleutbildningar.
Livslönerna visar om det lönar sig att skaffa sig en akademisk examen jämfört med att börja arbeta direkt efter gymnasieskolan. Hänsyn tas till lön, inkomstskatt, studiemedel, lönebortfall under studietiden, arbetslöshet och pension.
Rapporten visar att avkastningen för en genomsnittlig akademisk utbildning uppgår till 9 procent, men det finns en stor variation mellan olika utbildningsgrupper.
För de som går 11 av de 35 utbildningarna innebär det en ekonomisk förlust jämfört med att börja arbeta efter en gymnasieutbildning.
En av de utbildningar som har hög avkastning är apotekare. Tittar man på bruttolönen är skillnaden mellan de som började jobba direkt efter gymnasiet 14 procent, ser man på nettolönen är skillnaden 11 procent.
— Utbildningen till apotekare är förhållandevis lång och kan leda till jobbmöjligheter i hela läkemedelskedjan. Det handlar om jobb på myndigheter, inom sjukvården, på läkemedelsföretag och inom forskning. Utbildningen ger också goda möjligheter att arbeta i ledande positioner. Det bidrar sannolikt till en bättre löneutveckling över livet, säger Saco:s ordförande Göran Arrius.
För receptarier ser det sämre ut. Tittar man på bruttolönen är skillnaden mellan de som började jobba direkt efter gymnasiet – 3 procent, ser man på nettolönen -2 procent.
— Receptarieprogrammet är kortare och har kanske en lite mer begränsad arbetsmarknad i jämförelse med en apotekare. En stor andel av receptarierna arbetar på apotek. En mer begränsad arbetsmarknad skulle kunna vara en förklaring till att utbildningen visat sig mindre lönsam, eftersom karriärvägarna då är mer begränsade. Det kan möjligen bidra till en mer sammanpressad lönestruktur och något lägre löneutveckling över livet, säger Göran Arrius.
I rapporten har även gjorts beräkningar på den bruttolöneökning som skulle krävas för att en utbildning inte ska generera en privatekonomisk förlust. För en receptarie krävs en bruttolönökning motsvarande 2,2 procent.
— Möjligheten att göra lönekarriär skulle nog vara den mest framkomliga vägen för att göra receptarieutbildningen privatekonomiskt lönsam, säger Göran Arrius och fortsätter.
— Att exempelvis förkorta utbildningens studietid eller förlänga arbetslivet för att kompensera för en svag löneutveckling är inte realistiskt. Det är viktigt att utbildning och kompetens lönar sig. Här behöver arbetsgivarna ta sitt ansvar.
Rent krasst är inkomsten viktig, men inte allt. Vad ser du för andra fördelar med att satsa på en akademisk utbildning?
— Det stämmer att inkomst är viktigt, men det är inte det enda som har betydelse. Det viktigaste är självklart att välja en utbildning som man är intresserad av, väcker nyfikenhet och som leder till ett yrke som man vill jobba med. Samtidigt är det viktigt att ha kunskap om löneläget och löneutvecklingen för att kunna göra ett välgrundat studieval. Men löneläget är inte heller något statiskt utan här gäller det att man kämpar för att en lönekarriär ska vara möjlig i alla yrken, säger Göran Arrius och fortsätter.
— Det är viktigt att betona att rapporten visar att en akademisk utbildning i genomsnitt är lönsam, men att spridningen mellan olika utbildningar är stor. Många av de utbildningar som inte är lönsamma är kvinnodominerade och leder vanligen till bristyrken inom välfärden. Utbildning är inte bara en viktig investering för den enskilde utan det är viktigt för hela samhällets utveckling. Därför ska ingen behöva gå back på att utbilda sig!
Annika Hage Nederström, förhandlingschef på Sveriges Farmaceuter:
— Receptarier är en viktig del av vårdkedjan och bidrar därigenom till att förbättra folkhälsan i Sverige varje dag. Det är ett känt faktum att det är stor brist på receptarier i hela landet, trots det nås vi av de nedslående siffrorna om att det inte lönar sig att utbilda sig till receptarie. Så kan vi inte ha det!, säger Annika Hage Nederström och fortsätter.
— Arbetsgivarna behöver tillsammans med oss ta ansvar för att fler söker sig till yrket. Ett sätt att minska bristen på receptarier är att se till att det faktiskt lönar sig att utbilda sig.
Saco har publicerat rapporter om livslön sedan 1963.