“Apoteken har unika möjligheter att bli mer antibiotikasmarta”
Sveriges Apoteksförening inleder samarbete med Antibiotikasmart Sverige.
- Vi är redo att ta vårt samhällsansvar ett steg längre och bidra till att minska antibiotikaresistensen, säger chefsfarmaceut Fredrik Boström.
Världshälsoorganisationen WHO klassar antibiotikaresistens som ett av de tio största hoten mot människors hälsa globalt. Bakom antibiotikaveckan, World Antibiotic Awareness Week (18–24 november), står WHO och flera internationella organisationer.
Syftet är att sätta fokus på vikten av att ha fungerande antibiotika i framtiden.
— Alla kan göra något för att skydda antibiotikan, till exempel bara använda antibiotika när det är nödvändigt, lämna in överbliven antibiotika på apoteket och följa vaccinationsprogrammet, säger Malin Grape, enhetschef på Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.
Som Svensk Farmaci tidigare har uppmärksammat är apotekare Malin Grape Sveriges första ambassadör mot antimikrobiell resistens. Ett uppdrag hon tillträdde 2022 och som avslutas efter årsskiftet.
Apotekaren Anders Karlén på Uppsala universitet är Årets Farmaceut 2024. Hans arbete med att ta fram en ny antibiotikatyp beskrivs som ett genombrott i kampen mot antibiotikaresistens, något som han berättar om i en längre intervju i Svensk Farmaci.
Sveriges Apoteksförening har nyligen inlett ett samarbete med Antibiotikasmart Sverige, ett initiativ som leds av Folkhälsomyndigheten och RISE. De vill tillsammans utveckla apotekens arbete för att antibiotika ska fortsätta fungera.
— Antibiotikaresistens är en av de största utmaningarna vi har inom läkemedelsområdet, och därför blir det en självklar fråga för apoteken, säger chefsfarmaceut Fredrik Boström på Sveriges Apoteksförening till Antibiotikasmart Sverige.
Han förklarar att apoteken har en unik position i hälso- och sjukvårdssystemet, eftersom de möter flest patienter och ofta är den vårdkontakt som återkommer oftast.
Apoteken har en viktig uppgift att säkerställa att antibiotikabehandlingar används när det är nödvändigt och på rätt sätt.
— För den enskilde patienten handlar det om att fullfölja sin kur och lämna in överblivna tabletter till apoteken. På så sätt bidrar apoteken till en långsiktig strategi för att motverka resistens.
Fredrik Boström ser potential att utveckla apotekens arbete ytterligare, särskilt när det gäller att förstärka budskap kring egenvård som alternativ till antibiotika.
— Vi vill utveckla rådgivningen inom egenvården där det många gånger handlar om att ge råd om en behandling med receptfria läkemedel istället för att få ett recept på antibiotika.
Trots att denna typ av rådgivning redan är vanligt förekommande på apotek, anser Fredrik Boström att det finns utrymme att bli ännu tydligare.
— Vi behöver förstärka budskapet om varför det är bättre med egenvård kopplat till riskerna med resistens.
Sveriges Apoteksförening är fortfarande i planeringsfasen när det gäller att implementera nya lösningar för att göra apoteken mer antibiotikasmarta. Ett potentiellt nästa steg är att samarbeta med utvalda apotek för att få fram konkreta idéer och strategier.
— När det gäller samarbetet med Antibiotikasmart Sverige är vi inte redo för att rekrytera pilotapotek än. Men jag tror att vi inom kort kommer påbörja något slags arbete med en mindre grupp apotek för att testa och utvärdera nya metoder innan en bredare implementering. En utmaning kan vara att apoteken inte förskriver läkemedel, utan ska följa läkarens ordination. En anledning till att vi måste samverka med vården på ett bra sätt, säger Fredrik Boström till Antibiotikasmart Sverige.
Läs mer >> Apotekarna som jobbar för att förbättra global hälsa