Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

“Det är inte jättedåligt att göra det nu-det är good enough”

Apoteas vd om börsnoteringen, de nya reglerna för apotekens e-handel och uppgifterna om att de planerar att öppna fysiska apotek.
- Uppmärksamheten och kvalitetsstämpeln har varit de viktigaste för mig, säger Pär Svärdson.

Apoteas vd och grundare Pär Svärdson.

Spekulationerna har pågått länge men nu är det klart att Apotea planerar en börsnotering av aktierna på Stockholmsbörsen under fjärde kvartalet 2024.

— Det känns väldigt bra! Det är väldigt spännande och vi har fått väldigt mycket positiv feedback, säger Apoteas vd och grundare Pär Svärdson till Svensk Farmaci.

Något datum när det kommer att ske kan han inte uppge, men i och med att det kommer att ske före nyår ”är det inte så många dagar att vifta på”.

Varför går ni ut med att ni ska börsnoteras nu?

— Det är en lång process som vi har hållit på med mer eller mindre i tre år. Vi känner att vi är redo. Det är inte det perfekta tillfället, det kanske både finns bättre och sämre tillfällen, men det är inte jättedåligt att göra det nu. Det är good enough, säger Pär Svärdson.

— Vi har ett långsiktigt perspektiv. Om man skulle sälja bolaget så är timingen mer viktig. Men om man som vi tänker att man ska vara kvar så är det mer en punkt som man fortsätter ifrån.

Finns det planer på att ta in nytt kapital i samband med noteringen?

— Nej.

Varför ska Apotea in på börsen om ni inte ska ta in mer pengar?

— Om man ska in på börsen eller inte är mycket en ägarfråga. För våra ägare är det väldigt positivt. Du har en likviditet i aktien, du har ett värde på aktien, du har möjlighet att köpa och sälja. Från oss som bolag så är det är det väldigt mycket en kvalitetsstämpel, det är väldigt mycket ordning och reda och med kvalitetsstämpeln får du mer uppmärksamhet. Uppmärksamheten och kvalitetsstämpeln har varit de viktigaste för mig.

Är det bra för själva affären?

— Jag tror att uppmärksamheten är bra för affären. Det finns 400 000 onoterade företag i Sverige och så finns det några hundra noterade. Du går in en annan grupp av företag och det gör att du blir ett mer känt varumärke och det är ju det som skapar din affär.

Du är själv en av ägarna, hur mycket av dina aktier kommer du att sälja?

— Jag är en av ägarna, vi har ett ägarbolag som äger en ganska stor del av aktierna. Men vi har sagt till bankerna att vi vill sälja så lite som möjligt. Var det kommer att sluta vet vi inte riktigt. Någon måste sälja, och mig veterligen så vill ingen ägare egentligen sälja. Ägarna vill vara på börsen men inte sälja, så det kommer pro rata- säljas en del men var det slutar får tiden utvisa. Jag vill sälja så lite som möjligt.

Kommer börsnoteringen att påverka medarbetarna?

— Det är klart att om du jobbar på ekonomiavdelningen på ett listat företag eller på ett ickelistat företag så finns det vissa skillnader. Men det är en väldigt liten del av Apoteas totalt antal anställda. Men nu kommer du att kunna köpa aktier i ditt eget företag, och det är en stor skillnad. Det är otroligt positivt att vi kan sprida ägandet internt, fler kan vara delägare och fler kan känna en starkare drivkraft nu när det är vi och vårt.

Apoteas vd och grundare Pär Svärdson.

Nyligen tog Läkemedelsverket beslut om nya föreskrifter för apotekens distanshandel som träder i kraft den 1 november 2025.

Många är kritiska till dem, och Pär Svärdson delar kritiken.

— Jag tycker att man borde ha jobbat mer med att göra en ordentlig konsekvensanalys innan beslutet togs. Det är superviktigt att vi har en bra läkemedelssäkerhet i Sverige, men det är också viktigt med bra tillgänglighet. Det är de två faktorerna som skapar friska medborgare. Man får inte tulla på någon av de faktorerna. De måste gå hand i hand. Vi måste se till att alla kan få läkemedel och det måste ske på ett säkert och bra sätt, säger Pär Svärdson.

Han anser att det framför allt är kunder och patienter i glesbygden som kommer att drabbas när de nya föreskrifterna träder i kraft.

— Jag är inte så orolig för Apoteas del, för oss blir det en ytterst marginell påverkan. Men det blir värre för enskilda personer. Läkemedelsverket pratar mycket om att paketen inte får vara lättgripbara, och att det är en fara om de är det. Men försämrar man tillgängligheten för folk i glesbygd då blir det en direkt försämring i att de får svårt att få tag i läkemedel. Då får man väga den risken mot en risk som Läkemedelsverket inte har kvantifierat, säger Pär Svärdson.

— Min kritik ligger i att folk på glesbygden riskerar att få ett betydligt dyrare, svårare, mindre miljövänlig leverans som leder till en risk för att de inte äter sina läkemedel. Den risken ska vi väga mot…någonting, men det här någonting är inte kvantifierat från myndigheten.

Pär Svärdson anser att Läkemedelsverket måste göra, och redovisa, en konsekvensanalys med statistik över ur mycket läkemedel som har stulits eller försvunnit från både fysiska apotek och via nätapoteken.

En analys som han saknar.

— Vi är en av dem som skickar ut mest paket, vi skickar ut ungefär en miljon paket i månaden. Eftersom vi inte lämnar statistik till myndigheterna på de här faktorerna gör ingen annan det heller och då kan de rimligen inte ha någon statistik eftersom det är vi som har den.

Pär Svärdson läste i Svensk Farmaci att Centerpartiet vill att Joakim Brandberg, vikarierande general­direktör på Läkemedels­verket, ska komma till socialutskottet och förklara vad myndigheten vill med de nya föreskrifterna.

Det tycker han låter som en bra idé.

— Det finns en lagstiftning som säger att du inte får göra sådana här förändringar om du inte gjort en ordentlig konsekvensanalys. Det skulle kunna innebära allvarlig risk för patientsäkerheten och det är därför att man kräver en analys före beslut, säger Pär Svärdson.

— Det är därför lämpligt att Läkemedelsverket kommer till socialutskottet och förklarar varför de inte gör en konsekvensanalys innan de tar beslut. Det är väldigt bra att politikerna tar det här på allvar. Läkemedelssäkerhet och tillgänglighet är superviktiga frågor.

Under hösten var landshövding Stefan Attefalls på besök vid Apoteas anläggning i Morgongåva. Då berättade Apoteas Lotti Glanzelius för Sala Allehanda att det finns planer på att öppna ett fysiskt apotek i Morgongåva.

Men enligt Pär Svärdson har Apotea inga planer på att öppna fysiska apotek.

— Jag tror att det är ett missförstånd. Vi tittar på hur vi bättre ska leverera till närregionen, men att vi ska öppna ett fysisk apotek i Morgongåva…..

Det är inte aktuellt?

— Nej. Men det är klart att det ska finnas en väldigt tydlig möjlighet för de som bor där att kunna köpa läkemedel. Bor man nära vad som förmodligen är Sveriges största lager av medicin så borde de kunna ha nytta av det, kanske genom ett utlämningsställe eller en box. Men inte något fysiskt apotek, det verkar vara  jobbigt.

Så Apotea har inga planer på att öppna fysiska apotek vare sig i Morgongåva eller på annan plats?

— Man ska aldrig säga aldrig men det känns långt bort.

Läs mer>> Nu är det klart: Apotea börsnoteras i år

Mest läst