Nya reglerna för e-handel “är ett hot mot patientsäkerheten”
Centerpartiet kallar Läkemedelsverket till socialutskottet om de nya reglerna kring apotekens e-handel och kallar dem "mycket upprörande".
- Försämrad tillgänglighet leder till att antalet som faktiskt hämtar ut sina läkemedel kommer att minska, vilket i sig är ett hot mot patientsäkerheten, anser Anders W Jonsson.
Läkemedelsverket har tagit beslut om nya föreskrifter för apotekens distanshandel som börjar gälla den 1 november 2025.
Centerpartiet är inte alls nöjda med beslutet. De anser att de nya reglerna kommer att att begränsa möjligheterna till hemleverans av läkemedel som handlats på internet.
De begär att Joakim Brandberg, vikarierande generaldirektör på Läkemedelsverket, ska komma till socialutskottet och förklara sig, något som Altinget var först med att uppmärksamma.
Riksdagsledamot Christofer Bergenblock (C), talesperson för omsorgs- och funktionshinderspolitik, skriver på X att förslaget är “mycket upprörande” och kommer att försvåra för läkemedelsdistribution på landsbygd.
— Bakgrunden är beslutet att försvåra för hemleverans av läkemedel som innebär att paket inte får hängas på dörren eller brevlådan utan måste rymmas i den. Det innebär att majoriteten av alla paket kommer att få hämtas ut hos ombud istället för att levereras till dörr, skriver Christofer Bergenblock på Facebook.
— Detta är förstås inget problem om man har full rörlighet och bor i en stad eller en tätort. Däremot innebär det ett stort problem för boende på landsbygd och i glesbygd, samt för äldre och funktionsnedsatta. Det kan inte vi i Centerpartiet acceptera!, fortsätter han.
Partikollegan Anders W Jonsson, sjukvårdspolitisk talesperson, delar kritiken och skriver i en interpellation till sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) att underlaget till beslutet saknar bedömningar av hur de nya reglerna kommer att drabba äldre, människor med funktionsnedsättningar eller de som bor i glesbygd med långa avstånd till utlämningsställen.
Han påpekar att för de som bor i glesbygd har distanshandeln blivit mycket viktig. Medan endast 30 procent nationellt använder sig av möjligheten att få läkemedlen direkt till brevlådan är det bland människor i glesbygd 50 procent.
— Försämrad tillgänglighet leder till att antalet som faktiskt hämtar ut sina läkemedel kommer att minska, vilket i sig är ett hot mot patientsäkerheten. Detta är något som över huvud taget inte lyfts fram i Läkemedelsverkets förslag till ny föreskrift. För att kunna väga patientsäkerheten mot andra intressen måste det också finnas kvantifierbara uppgifter på hur många patienter som kommit till skada eller riskerat att komma till skada. Även det är en uppgift som saknas i förslaget till ny föreskrift, skriver Anders W Jonsson.
Med anledning av detta vill Anders W Jonsson fråga Acko Ankarberg Johansson:
“På vilket sätt kommer statsrådet att försäkra sig om att människor i glesbygd inte ska riskera att drabbas av försämrade möjligheter att få sina läkemedel?”
Läs mer >> “Pausa införandet av de nya reglerna för apotekens e-handel”
“Äntligen har det kommit nya föreskrifter för distanshandeln”