Regeringen uppdaterar strategin för svensk life science
Regeringen uppdaterar strategin för svensk life science, något som välkomnas av branschen som dock ser behov av komplettering för att ge rätt förutsättningar för fortsatt forskning kring läkemedel.
Den nationella life science-strategin som presenterades 2019, vilket Svensk Farmaci skrev om då, har uppdaterats. I strategin finns 30 målsättningar inom åtta prioriterade områden och i den uppdaterade versionen är de åtta fokusområdena är fortsatt utgångspunkten, men de nya målsättningarna ska visa en ny inriktning för sektorns framtida utveckling, enligt regeringen.
I den nya strategin ligger fokus på bland annat kliniska prövningar, nationell digital infrastruktur, medicinteknik och precisionshälsa.
— Tillsammans med sektorn växlar nu regeringen upp kring ett antal områden som är avgörande för att säkra vår plats som ledande life science-nation. Satsningen på kliniska prövningar som regeringen initierat är avgörande för svensk konkurrenskraft och en de mest kritiska komponenterna i satsningen på life science, säger energi- och näringsminister Ebba Busch (KD), i ett pressmeddelande.
I strategin ligger också fokus på samverkan mellan universiteten, sjukvården och näringslivet.
— Forskning och utveckling inom life science-området kräver tillgång till forskningsinfrastruktur av hög kvalitet. Genom högkvalitativ, excellent och internationellt ledande forskning vid svenska universitet och högskolor skapas förutsättningar för kompetensutveckling, tillämpning och näringslivssatsningar, säger utbildningsminister Johan Pehrson, i pressmeddelandet.
— Den nya strategin syftar till att skapa ett samhälle där alla, oavsett ålder, kan dra nytta av vetenskapens framsteg. Genom att främja forskning som förbättrar hälsa och livskvalitet vill vi ge också äldre människor större trygghet och ökade möjligheter att leva ett långt och aktivt liv. Den här strategin sätter individen i centrum och använder forskning för att ge bästa möjliga vård, säger äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) i pressmeddelandet.
En life science-strategi presenterades även i Danmark tidigare i veckan, med en målsättning om att fördubbla exporten från life science-sektorn till 350 miljarder danska kronor till år 2030. Men en sådan målsättning finns inte i Sverige.
— Nej, vi har inte slagit fast en exakt siffra. Alldeles för få vet om att life science-sektorn står för tio procent av vår totala varuexport i dag. Vi vill att det ska öka och nå en så stor potential som möjligt. Men det är vanskligt för politiken att sätta ett exakt mål, säger Ebba Busch till Life Science Sweden.
Regeringens life science-kontor samordnar regeringens arbete inom området och kommer att ha en central roll i genomförandet av strategin. I januari 2025 anordnar life science-kontoret och region Skåne en nationell digital konferens för att diskutera implementeringen av strategin tillsammans med branschen.
Lif, de forskande läkemedelsföretagen, ser positivt på att regeringen uttrycker en ambition om att Sverige ska bli mer attraktivt för forskningsinvesteringar i den nya strategin. Men för att lyckas med det menar Lif att strategin behöver kompletteras med den nödvändiga kopplingen till att nya läkemedel och innovationer tidigt behöver komma till användning inom hälso- och sjukvården.
— Det är mycket glädjande att regeringen är tydlig med att man avser att lägga fram förslag som innebär att Sverige blir mer attraktivt för FoU-investeringar från läkemedelsföretagen. Det är viktigt både för samhällets produktivitet och för att svensk ekonomi ska stärkas i den globala konkurrensen. Ett nödvändigt instrument för att attrahera investeringarna är tidig användning av nya läkemedel. I strategin saknar vi den kopplingen och ser behov av komplettering för att ge förutsättningar för fortsatt forskning under ett läkemedels hela livslängd, säger Sofia Wallström, vd Lif, i ett pressmeddelande.
Anna Nilsson Vindefjärd, generalsekreterare för Forska Sverige, välkomnar också att regeringen uppdaterat den svenska life science-strategin och
— Vi ser fram emot att regeringens goda ambitioner genomförs, och utgår från att de, likt Danmarks regering, avsätter nödvändiga resurser för genomförandet av strategin, säger Anna Nilsson Vindefjärd i ett pressmeddelande.
Branschorganisationen Ikem (Innovations- och kemiindustrierna i Sverige) välkomnar regeringens ambitioner, men hade också hoppas på mer konkreta mål som Danmark presenterade.
— Regeringens strategi innehåller viktiga steg framåt, men utan ett konkret mål för export riskerar Sverige att halka efter. Ett tydligt mål om att fördubbla exporten skulle inte bara gynna tillväxten, utan även bidra till att säkra vår position som ett ledande innovationsland, säger Lena Svendsen, expert på forskning och innovation på Ikem, i ett pressmeddelande.