“Allvarligt nationellt läge” vad gäller brist på dropp i Sverige
Dropp kan bli en bristvara globalt och Sverige kommer att få lägre volymer än behovet kräver i november. Problemen kan kvarstå även under början av 2025.
UPPDATERAD. Som Svensk Farmaci tidigare har uppmärksammat har Baxter, en av de största tillverkarna av infusionsvätskor, vardagligt kallat dropp, och blodersättningar, tvingats att stänga sin fabrik i North Carolina i USA efter det att anläggningen översvämmats av vatten efter orkanen Helene.
Baxter är den största leverantören av Ringer-Acetat i världen. Även om övriga läkemedelsföretag uppger att deras infusionsvätskor produceras och levereras, kan de inte göra det i sådan omfattning att andra vätskor kan kompensera för bortfallet av Ringer-Acetat för den svenska marknaden.
Baxter har även tvingats göra omprioriteringar med anledning av översvämningarna i Spanien och det är de som skapat ett allvarligare läge som kommer att påverka vården, framför allt under november.
— Vår uppfattning är att de flesta regioner i landet har god kontroll över sin förbrukning och vi kommer att få uppdaterade siffror över lagerhållning inom det närmsta dygnet, säger Veronica Arthurson, direktör på Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.
— Vi ser att det i slutet av månaden kan bli ett allvarligt nationellt läge där vi behöver hjälpas åt att prioritera tillgängliga produkter utifrån medicinska behov och då ytterst till vård som inte kan anstå. Tillsammans med alla aktörer tar vi nu fram möjliga åtgärder för att minimera konsekvenserna av en bristsituation.
Beroende på hur lagerhållningen ser ut i de olika regionerna kan behov av nationell omfördelning av infusionsvätskor uppstå. Samtidigt uppmanas vårdgivare att använda Ringer-Acetat, Ringerfundin och Plasmalyte med viss försiktighet och att avstå från onödig vätskebehandling.
Under fredagen gick Läkemedelsverket ut med uppdaterad information om att problemen kan kvarstå och ha stor eller viss påverkan på vården även under början av 2025, samt nedanstående rekommendationer för att skapa maximal hushållning av nuvarande lager av intravenös vätska. Annars riskerar vården att hamna i en situation där Ringer-Acetat eller motsvarande vätska inte finns att tillgå för patienter med stort behov.
Fakta: Rekommendationer
- Gör individuella bedömningar av patientens behov av vätska. Undvik rutinmässig användning av Ringer-Acetat eller motsvarande intravenös vätska
- Ge vätska peroralt/enteralt när så är möjligt
- Bryt infusionspåsar först när de ska användas, koppla inte på ett infusionsaggregat i förväg och undvik onödig kassation
- Låt pågående infusioner fortsätta i upp till 24 timmar om behovet kvarstår och det finns vätska kvar i infusionspåsen
- Informera patienter om fastetider inför operation och uppmana dem att dricka klara drycker fram till två timmar före operation
- Vid enklare och kortare operationer, överväg om en infusion alls behöver vara kopplad under ingreppet
- Uppvätskning inför till exempel datortomografi med kontrast kan i många fall genomföras med peroral vätska
- Välj intravenösa bolusdoser istället för intermittenta infusioner när så är möjligt/rimligt, till exempel för vissa antibiotika
Källa: Rekommendationerna har tagits fram i samarbete mellan den nationella arbetsgruppen för nätverket för Sveriges läkemedelskommittéer (NAG LOK), Nationella programområdet perioperativ vård, intensivvård och transplantation, Svensk förening för Anestesi och intensivvård, Läkemedelsverket, Nationellt kontrolltorn (CT) samt Arbetsutskottet för läkemedelsförsörjning.
Läs mer >> Risk för brist på dropp i Sverige efter orkan i USA