”Kan bli användbart på sjukhus och vårdhem”
Ett nytt antiviralt läkemedel är alltid ett tillskott i den kliniska arsenalen, men praktiska och ekonomiska faktorer kommer sannolikt begränsa användbarheten, menar expert.
Anders Sönnerborg, professor i klinisk virologi och infektionssjukdomar vid Karolinska institutet, menar att det nya antivirala läkemedlet baloxavir är ett intressant nytt tillskott i behandlingsarsenalen som sannolikt främst kommer göra nytta för att bromsa smittspridningen i utsatta grupper.
— Jag tycker nog att möjligheten att förebyggande transmission är det mest intressanta. Särskilt för de som under coronapandemin kallades äldre äldre liksom för immun-inkompetenta personer som transplanterade och andra, säger han.
Och då menar han att det främst handlar om att förhindra smittspridning i olika typer av kontrollerade omgivningar.
— Man kan tänka sig att det kan ha en plats på ålderdomshem och sjukhus och liknande ställen där det finns en möjlighet att få till snabba ryck. Vi minns ju alla vad som hände när covid kom in på äldreboendena. Det var många som dog. På sjukhus och äldreboenden finns ju en fungerande logistik som gör att det skulle kunna fungera, säger han.
Samtidigt pekar han på att de kliniska studierna inte alls är gjorda på de patientgrupperna utan istället på en allmän befolkning – en grupp som sannolikt inte kommer att kunna få någon större glädje av behandlingen, både av praktiska och ekonomiska skäl. Roche, som har baloxavir (Xofluza), har inte förhandlat något pris inom förmånen utan säljer engångsbehandlingen för strax över
1 250 kronor. Något som Anders Sönnerborg tror kommer att bromsa användningen.
— För den allmänna befolkningen har jag väldigt svårt att se att det skulle vara möjligt att genomföra en behandling med de logistiska problem som finns. Först ska man söka läkare och få ett recept och sedan få fatt i det på ett apotek. Vilka apotek kommer
att ha detta på hyllan med ett pris på över 1 200 kronor tabletten
utan förmån? Och allra helst inom 24 timmar, säger han.
Ett observandum är att behandlingsrelaterad resistens utvecklades hos mellan tre och tio procent av de behandlade.
— Frågan är om det är kliniskt relevant om man tar en engångsdos, men vid en längre behandlingstid skulle det kunna bli viktigt, säger Anders Sönnerborg.
Läs mer >>
Baloxavir första nya antivirala influensabehandlingen på 20 år