Vill ha svar om begränsning i rätten att expediera läkemedel
Ökad brist får regeringen att snabba på utredningen om möjligheten att kunna begränsa förskrivning och expediering av vissa läkemedel.
- Det vill vi utredaren ska se över snarast, säger sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson.
I september tillsatte regeringen en utredning med syfte att motverka felaktiga läkemedelsförskrivningar och förhindra att offentliga medel går till kriminella och oseriösa aktörer.
Bland annat ingår det i uppdraget att analysera och ta ställning till om Inspektionen för vård och omsorg (IVO) och Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) bör få utökade möjligheter att ta del av uppgifter vid tillsynen över läkemedelsförskrivningar som påverkar läkemedelsförmånerna och om ansvaret för tillsynen behöver förtydligas.
Man ska även analysera och ta ställning till om det finns behov av ändringar i regelverket för arbetsplatskoder för att bland annat underlätta både regional och nationell uppföljning av läkemedelsförskrivningar, samt om det finns behov av ändringar i reglerna för dokumentation i och åtkomst till patientjournaler för att bättre kunna följa upp läkemedelsförskrivningar.
Till särskild utredare utsågs Anders Ahlsson som är hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm.
I direktiven till utredningen står att i en bristsituation där det finns risk för att patienter blir utan behandling kan det finnas behov av att kunna vidta ytterligare åtgärder än de som är möjliga i dag.
En sådan åtgärd skulle kunna vara att tillfälligt begränsa förskrivningen av ett visst läkemedel i mängd och eller indikation för att säkra tillgången för de patienter som har det mest trängande behovet.
En begränsning i rätten att förskriva ett visst läkemedel skulle i så fall behöva åtföljas av en motsvarande begränsning i rätten att expediera läkemedlet på öppenvårdsapoteket då giltighetstiden för ett utfärdat recept kan vara upp till ett år.
Eftersom bristen på läkemedel har ökat väljer nu regeringen att förkorta uppdragstiden vad gäller att kunna begränsa förskrivning och expediering av vissa läkemedel vid bristsituationer.
I tilläggsdirektivet som Svensk Farmaci har tagit del av står att den delen ska redovisas i ett delbetänkande redan den 15 april 2025.
Utredningstiden i övrigt ligger fast, och uppdraget ska slutredovisas senast den 12 mars 2026.
— När det finns risk för att patienter blir utan behandling kan det finnas behov av att kunna vidta fler åtgärder än de som är möjliga i dag. En sådan åtgärd skulle kunna vara att tillfälligt begränsa förskrivning och expediering av vissa läkemedel. Det är detta vi vill att utredaren ska se över snarast, säger sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) i ett pressmeddelande.
Läs mer >> “Inte acceptabelt att inte ge rätt läkemedel till rätt patient”