Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Erbjöds jobb innan avslutad utbildning

Fler farmaceuter borde söka sig till life science med sin bredd och sina möjligheter. ”När du väl fått in en fot är det lätt att göra karriär”, säger Jennifer Nilsson.

"Det finns olika sätt att komma in i branschen som nyexad, jag började på ett vikariat men det finns även olika typer av traineeprogram och det finns ofta bra ingångsroller via konsultbolag," säger Jennifer Nilsson.

Jennifer Nilsson kom direkt in i svensk life science. Redan innan hon hade avslutat sin utbildning som apotekare erbjöds hon ett vikariat kring kvalitetskontroll av läkemedel på Octapharma i Stockholm.

— Jag började direkt efter utbildningen, tror att jag hade en helg ledigt däremellan, säger Jennifer Nilsson.

Efter två månader övergick vikariatet till en fast anställning.

— Här trivs jag jättebra! Jag tycker det är roligt, det är väldigt varierande och jag har fått axla mer ansvar och blir involverad i många olika situationer, det är väldigt spännande. Jag har väldigt stor nytta av min kunskap som farmaceut här.

— Det finns olika sätt att komma in i branschen som nyexad, jag började på ett vikariat men det finns även olika typer av traineeprogram och det finns ofta bra ingångsroller via konsultbolag. Man ska heller inte vara rädd för att söka olika typer av roller. Min roll är till exempel som laboratorieingenjör, men jag är ju inte ingenjör! När man väl har fått in en fot i branschen brukar det gå mycket lättare att klättra upp till andra roller också, så det är bara att söka och testa. 

Vad ser du för utmaningar inom sektorn?

— AI blir allt mer involverat i alla branscher och kommer att ta mer plats även inom farmacin. Det kommer att bli lättare att exempelvis personalisera doseringar. Det finns så otroligt många variabler man kan titta på när det gäller så kallad “personalized medicine” men med maskininlärning och AI skulle det bli hanterbart. Den stora utmaningen blir att fundera ut hur vi tar oss an den nya tekniken med maskininlärningsmodeller och även hur vi skattar osäkerheten i sådana modeller – vilket är ett stort problem med maskin­inlärning generellt.

Blir farmaceuternas roll viktigare då?

— Ja, det tänker jag. Någon måste leda AI:n rätt, någon måste styra verktygen och där blir farmaceuterna jätteviktiga med sin breda kunskap. 

Jennifer Nilsson, som tidigare varit studentrepresentant i förbundsstyrelsen för Sveriges Farmaceuter, uppmanar fler att söka sig till farmaceututbildningarna och life science sektorn, samt att synliggöra farmaceutens roll.

— Det säger vi alltid, vi farmaceuter: Vi måste bli bättre på att synas, i tv, visa upp våra kunskaper för familj och vänner och vara stolta över att vara farmaceuter. Det håller på att vända nu men när jag sökte till apotekarutbild­ningen hade jag inte någon större koll på hur brett yrket var, hur mycket man kunde jobba med, vad man fick för kunskap och allt vad man kunde använda den till. Det är sådan bredd på våra yrken och vi måste bli bättre på att marknadsföra oss själva.

Läs mer >>

Farmaceuterna leder utvecklingen inom life science

Mest läst