Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

“Var det brist på farmaceuter 2003 och 2024 så lär det vara det 2033”

Att hyra in personal ska rimligen vara en nödlösning, en god arbetsplats, goda villkor och kontinuitet är bra för alla egentligen. Vi får hoppas att det blir mer av det och mindre av hyrpersonal, annars kommer det bli tunga år framöver för apoteken. Det skriver Andreas Rosenlund i ett nytt blogginlägg.

Jag hittade ett pressklipp från 2003. Debatten om apoteksmonopolet rasade och tillgängligheten var i centrum. Apoteket försvarade bristen på nyöppnade apotek och begränsade öppettider med att det saknades farmaceuter. Sen kom omregleringen och vi fick 50 procent fler apotek på några få år.

Det är inte så konstigt som det låter. Med omregleringen förändrades apoteken, de fick mindre yta och färre medarbetare. Under monopolet kunde apoteken få breda ut sig med kontorsrum, mötesrum, baklager, apoteksdirektör med eget kontor. Självvalet var litet, det var bakom disken som ytorna bredde ut sig. Ett apotek i Vällingby hade ett gym på ovanvåningen. Apoteken kunde ha många, många anställda. Allt det där förändrades med omregleringen. De flesta apoteken har mindre yta, kanske något kontorsrum, inga stora lager och färre anställda. Men bristen på farmaceuter består, och lösningen är inhyrda farmaceuter.

En gammal kollega suckade över en lunch att nu har apoteken samma problem som vården, alltmer inhyrd personal. Kostnaderna går upp, medarbetarna kanske inte känner igen sig i apoteket, datasystemet måste de kunna, lagerhanteringen, rutinerna, hur de jobbar på just det här apoteket. Det är inte bara att hoppa in. Och kostnaderna, apotek har alltid varit en bransch med låg marginal, små resurser och inhyrd personal kostar mer. Alternativet att stänga apoteket är det sista man tar till, men det händer.

Apoteken samma problem som vården, alltmer inhyrd personal

Konsultbolagen som hyr ut farmaceuter blir också fler. En snabb koll på internet ger vid handen i alla fall ett tiotal. Säkert finns fler. Och de kan locka med lön, goda arbetsvillkor, bonus, betalda resor, traktamenten, boende med mera. Men troligen också ett kringflackande liv och tillfälliga jobb.

Apotekskedjorna kontrar givetvis med lön och flexibilitet i arbetsvillkoren. Samtidigt förskräcker den situation som rått i vården där hyrläkare kostat miljarder, där läkaren på vårdcentralen ständigt byts ut och patientmötet blir lidande i brist på kontinuitet. I våras gick åtta regioner ut och sa att de skulle införa ett stopp på att hyra in vårdpersonal. Då spred sig oron hos den ordinarie personalen, hur skulle de nu klara bemanningen?

“De kan locka med lön, goda arbetsvillkor, bonus, med mera. Men troligen också ett kringflackande liv och tillfälliga jobb”

Att hyra in personal ska rimligen vara en nödlösning, en god arbetsplats, goda villkor och kontinuitet är bra för alla egentligen. Vi får hoppas att det blir mer av det och mindre av hyrpersonal, annars kommer det bli tunga år framöver för apoteken. Och farmaceutbristen då? Ja det verkar vara ett tänjbart begrepp, men fanns den 2003 och 2024 så lär den finnas kvar 2033.

Mest läst