Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

“Ta chansen att bli skydds­ombud på ditt lokala apotek”

På Skyddsombudens dag uppmanar Jenny Theander fler att ta denna betydelsefulla roll.
- Jag skulle vilja nå ut till alla på apoteken och berätta hur viktigt det är med skyddsombud.

I dag den 23 oktober firas Skyddsombudens dag, en dag som infaller varje år på onsdagen i EU:s arbetsmiljövecka, vecka 43.

Den här dagen uppmärksammas skyddsombud lite extra för att synliggöra deras viktiga uppdrag.

Jenny Theander är receptarie på Apotek hjärtat och huvudskyddsombud genom en av Sveriges Farmaceuters akademikerföreningar.

— Skyddsombuden är viktiga personer som har extra fokus på arbetsmiljön på arbetsplatserna. Det är både den fysiska arbetsmiljön, men framförallt den psykiska arbetsmiljön som är betydligt svårare att sätta fingret på. Om något är trasigt, exempelvis en stol eller en fläkt så är det lätt att få det åtgärdat, men om det är något trasigt i gruppen, så är det mycket svårare att åtgärda. Därför är det viktigt med skyddsombud som tidigt kan identifiera om det är på väg åt fel håll i en grupp och kan signalera till arbetsgivare samt till huvudskyddsombud så att åtgärder kan sättas in, säger Jenny Theander.

Inom apoteksbranschen är arbetsmiljö väldigt viktig, på vilket sätt bidrar skyddsombuden till en bra arbetsmiljö?

— Som jag sa tidigare så är det ett skyddsombud som kan se tidiga signaler på att arbetsmiljön är på väg åt fel håll och därför kan uppmärksamma detta tidigt, då behöver förhoppningsvis arbetsmiljön inte hinna bli väldigt dålig utan man kan bromsa i tid. Finns inte de lokala skyddsombuden, så tar det oftare väldigt lång tid innan någon på arbetsplatsen reagerar och tar kontakt med huvudskyddsombud/fackliga ombud. Som skyddsombud har man ett stort mandat att få till åtgärder på sin arbetsplats samt att man är skyddad själv. 

Hur ser det ut runt om i landet, har de flesta farmaceuter skyddsombud på sina arbetsplatser?

— Tyvärr är det allt för få lokala skyddsombud ute på apoteken.  

Vad kan vi göra åt det?

— Jag skulle vilja nå ut till alla på apoteken och berätta hur viktigt det är med skyddsombud, problemet är ofta att få kontakt med de lokala apoteken. Som huvudskyddsombud försöker jag nå personer på deras privata mailadresser och tyvärr är det väldigt många som har fel eller en gammal mailadress i Sveriges Farmaceuters medlemsregister, så informationen når aldrig ut.

Hur är det att vara skyddsombud?

— Det är spännande, svårt och intressant. Man får ett större engagemang i sin arbetsplats. Man lär sig nya saker hela tiden. Sedan kan det vara frustrerande när man lyfter frågor och arbetsgivaren har en annan syn på saker och att man inte upplever att något händer, så det är bra att vara tålmodig och envis!

Vad tycker du är viktigast i din roll som skyddsombud?

— Det viktigaste för mig som huvudskyddsombud är att se till att företaget jag arbetar på har en bra arbetsmiljö för alla som arbetar och att ligga på arbetsgivaren så att man följer de lagar och regler som finns.  

Vad vill du säga till alla dina kollegor?

— Jag vill uppmana så många som möjligt att ta chansen att bli skyddsombud på sitt lokala apotek. Prata med dina arbetskamrater och utse ett skyddsombud och meddela din fackförening. Sedan se till att gå på utbildningar och delta i lokala möten för skyddsombud.

Läs mer >> Skyddsombudet: Viktigt att vara med och påverka verksamheten

Mest läst