Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Möt vårdens vägvisare på Apoex

Möt farmaceuterna på Apoex – som guidar, bereder och levererar till vården.
– Alla utmaningar vi löser är för patienterna, även om offentlig vård är våra kunder, säger apotekare Rita Singh.

På Apoex i Solna är huvudverksamheten tillverkning och beredning och i mitten av lokalerna finns själva beredningsrummet.

Det råder en positiv stämning bland de 250 farmaceuterna på Apoex, som arbetar mot den offentliga och privata vården.

När Svensk Farmacis utsända möter några av dem på deras huvudkontor i Hammarby Sjöstad, driftenheten i Bromma (båda i Stockholm) och enheten på Nya Karolinska i Solna där de bland annat arbetar med tillverkning, beredning och kliniska prövningar återkommer de till att det är en bra arbetsplats, med bra utvecklingsmöjligheter där kollegor tar hand om varandra.

— Jag mår bra av att få känna mig behövd på jobbet. Att hjälpa och göra skillnad, och det får jag verkligen göra i min roll på Apoex, säger apotekaren Sofie Lidström.

Sedan hon började i Bromma för sju år sedan som orderberedande farmaceut har hon haft ett brinnande intresse för sortiment och tillgänglighetsfrågor.

I dag arbetar hon som sortiments­ansvarig farmaceut på företagets centrala avdelning inom offentlig vård, försäljning och sortiment på huvudkontoret som är en stödfunktion för deras driftenheter i sortimentsfrågor, vilka i sin tur ansvarar för dialogen med deras vårdkunder. 

Jag har alltid haft en stark drivkraft i att försöka guida vården till ersättningsalternativ vid restsituationer.

Sofie Lidström, apotekare.

— Jag har alltid haft en stark drivkraft i att försöka hjälpa och guida vården till ersättnings­alternativ vid restsituationer. Därför känner jag mig väldigt tacksam över att företaget gett mig möjligheten att utvecklas och växa inom detta specialist­område, och för att jag fick förtroendet att från grunden bygga upp en fungerande arbetsprocess för vår avdelning att hantera dessa frågor sedan avdelningens start år 2020. Jag känner mig också väldigt stolt över min prestation och att få vara en del av det fantastiska team vi är idag, säger Sofie Lidström.

Kollegan Tala Jalilian, apotekare, nickar instämmande. Även hon började på Apoex för sju år sedan och har sedan dess haft ett flertal roller. När en ny tjänst tillkom på huvudkontoret med syfte att hjälpa privata vårdgivare med deras läkemedelsbehov så sökte hon den.

— Inom Privat vård ansvarar vi för vårt erbjudande och läkemedels- och tjänsteförsörjning till privata vårdgivare. Idag är jag chef för en avdelning inom vårt affärsområde som heter Affärsutveckling. I mitt jobb leder jag ett team som ansvarar för våra vårdsegment tandvård, djurvård, estetisk vård och privat sjukvård, säger Tala Jalilian och fortsätter.

— Jag har alltid varit intresserad av att vara nära kunderna, affären och besluten och blev väldigt glad när jag fick möjlighet att utvecklas inom affärsutveckling och med ansvar för flera vård­segment.

Tala Jalilian, Sofie Lidström, Anders Terning och Ivana Djokovic Ljungstedt på taket på huvdkontoret i Hammarby sjöstad.

Kollegan och apotekaren Ivana Djokovic Ljungstedt började på Apoex 2018 då hon fick möjlighet att vara med om att starta upp verksamheten på Karolinska sjukhuset i Solna. 

— Jag arbetar som kvalitetsspecialist inom extemporetillverkning och där får jag ständigt användning av min farmaceutiska kunskap, säger Ivana Djokovic Ljungstedt.

I dag har hon även en ny roll som sakkunnig, QP. 

— Apoex har numera även ett tillverknings­tillstånd, vilket gör att Apoex som företag får ytterligare bredd i vad man kan arbeta med.

Apotekaren och processägaren Anders Terning, som varit på Apoex sedan 2014, delar entusiasmen.

— Från start när jag började på Apoex har jag hela tiden känt mig som en del av företaget. Man kommer lätt in i kulturen. Vill man jobba med en viss sak får man göra det. Jag får vara med och förändra, och det är väldigt kul, säger Anders Terning.

I dag jobbar han mycket med it-systemet Aposuite som byggdes av Apoex i samarbete med företagets egna farmaceuter till Region Örebro län när de inte hittade några system på marknaden som passade deras behov.

— I oktober ska de började jobba med det nya systemet och jag är med och implementerar det åt dem. Vi har ett tätt samarbete och jag kommer att hålla i utbildningen på plats. Jag har fått rikta in mig mot det jag tycker är kul och är bra på.

Apotekare Edyta Tomczak började på Apoex 2021 och är i dag chef vid ”dosen”.

På Apoex i Stockholm och Solna säger personalen att det är stor variation på arbetsuppgifterna.

Vid läkemedelsförsörjningen i Bromma möter Åse Granath, gruppchef Farmaci, upp och presenterar oss för apotekare Rita Singh.

— Hon är vår drottning, hon kan allt, säger Åse Granath.

Rita Singh började på Apoex 2017 och trivs för att hon får göra många olika saker.

— Jag är driftfarmaceut men jag jobbar främst med licensläkemedel på licensavdelningen där vi kontrollerar inkommande ordrar från kunderna, vad de har beställt och om det är något som saknas. Det kanske finns alternativ som vi kan erbjuda, säger Rita Singh.

Eftersom restsituationerna har ökat letar de desto mer efter utbytbara läkemedel registrerade på svenska marknaden. Finns inte det får de gå vidare och undersöka tillgången på likvärdigt läkemedel registrerade i andra länder, licens­läkemedel.

Jag älskar licenser! Licenserna har blivit en bransch inom branschen de senaste tre åren i samband med pandemin.

Rita Singh, driftfarmaceut. 

— Jag älskar licenser! Det är spännande och kul! Så fort något restar i Sverige har vi mer jobb på licensavdelningen med att hitta alternativ tillsammans med vår sortimentsavdelning. Vi söker licenser, lägger upp dem i vårt system och därefter förmedlar information till vårdgivarna. Licenserna har blivit en bransch inom branschen de senaste tre åren i samband med pandemin, säger Rita Singh.

— En dag kan det vara jättelugnt, en annan dag en jätterest. Framför allt om det gäller rest gällande cytostatika. Då får vården panik eftersom det är så många patienter som står på det och det kan inte vara ett glapp i behandlingen.

Du känner att du gör skillnad?

— Ja, verkligen. Jag har inte ångrat att jag blev apotekare en enda dag.

Jag känner verkligen att jag gör ett viktigt jobb för vården. Om jag levererar läkemedel till en patient mitt i natten som behöver det akut känner jag mig jättestolt.

Amro Bakhit Musad, apotekare.

Alla medarbetare roterar mellan arbetsuppgifterna. Amro Bakhit Musad jobbar dels på ”dosen” och dels på läkemedelsförsörjningen i Bromma. Han har varit på Apoex i ett och ett halvt år och det är hans första jobb som apotekare i Sverige efter att ha utbildats i Sudan och gått kompletteringsutbildningen i Uppsala.

— Jag är en av fem jourfarmaceuter här och jag känner verkligen att jag gör ett viktigt jobb för vården. Om jag levererar läkemedel till en patient mitt i natten som behöver det akut känner jag mig jättestolt, säger Amro Bakhit Musad.

Varje dospåse innehåller de läkemedel som patienten ska ta vid ett och samma tillfälle och är märkt med personuppgifter, innehåll och tidpunkt när läkemedlen ska tas.

På Solna Nya Karolinska sammanfattar man sin verksamhet med ToB, tillverkning och beredning, och är själva hjärtat i verksamheten enligt driftchef Kim Seisendahl.

Alla kunder här finns inom Region Stockholm och 70 procent av det de levererar går till grannarna på olika avdelningar på Nya Karolinska.

I mitten av lokalerna finns själva beredningsrummet där varje medarbetare gör fyra till sex beredningar i timmen. Även här byter medarbetarna arbetsuppgifter med varandra.

— Jag har varit här sedan vi öppnade 2018. Men på sjukhuset har jag varit med olika arbetsgivare sedan 1990, säger receptarie Anette Svensson och fortsätter.

— Jag har slutat ett par gånger men alltid kommit tillbaka och det är ett tecken på att jag trivs. Arbetet har förändrats, det har varit olika jobb men det har alltid varit som farmaceut på ett apotek på sjukhus. Det är det som har fått mig att stanna.

Receptarie Anette Svensson, apotekare Ammar Al Kaddah, receptarie Kristina Blom och receptarie Asha Saleiban trivs alla på sin arbetsplats.

Apotekare Shiva Farrokhipour kontrollerar försändelser som skickas ut från Nya Karolinska.

På andra sidan bordet sitter receptarie Kristina Blom som också började 2018, men varit kollega med Anette Svensson sedan 2008.

— Det kändes rätt från början. Jag får jobba nära vården och det är väldigt givande. Det känns som jag har ett väldigt viktigt jobb. Vi har mer kontakt med vården och patienterna än de har på ett öppenvårdsapotek. De gör också ett jätteviktigt jobb och arbetar dagligen med farmaci men våra patienter är mer kritiska med cancerbehandlingar och liknande. De är mer illa däran eftersom de är på sjukhus, säger Kristina Blom.

Intill henne sitter receptarie Asha Saleiban som även hon började på Apoex 2018.

— Jag jobbar med orderberedning, tillverkning och med utredningar av avvikelser där vi reder
ut om något har hänt och försöker komma på åtgärder så vi kan bli ännu bättre. Allt går alltid
att åtgärda, säger Asha Saleiban.

— Det är stor variation på arbetsuppgifterna och under veckan kan allt förändras med nya utmaningar. Det trivs jag med. Dessutom är det jätteviktigt med bra kollegor, vilket jag har här. De sakerna har hållit mig kvar på Apoex.

Det här är Apoex 

Företaget grundades 2010 i syfte att ”förenkla och förbättra vården” av bröderna Jens och John Patrick Berlips. De är i dag huvud­ägare tillsammans med är Axel Johnson-
koncernens investeringsbolag Novax.

Apoex erbjuder försörjning av läkemedel och förbrukningsmaterial samt andra farmaceutiska tjänster till privat och offentlig sektor.

Företaget har cirka 600 anställda varav 250 farmaceuter.

Mest läst