Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

“Vi vill få fler att söka och fylla de tomma platserna”

Kompletteringsutbildningen i Uppsala och Göteborg för apotekare från ett tredje land förändras för att få fler att söka och för att fylla de i dag tomma platserna.
- Vi vill göra något nu så vi kan fortsätta att erbjuda våra gedigna utbildningar trots sjunkande söktryck, säger utbildningarnas nationella samordnare Parvaneh Aghazari.

Sedan 2017 har det på uppdrag av dåvarande regeringen funnits en kompletteringsutbildning för apotekare med utländsk examen från länder utanför EU/EES/Schweiz vid Uppsala respektive Göteborgs universitet.

Syftet har varit att hjälpa farmaceuter med utländsk utbildning att få svensk legitimation och nå ut på den svenska arbetsmarknaden.

Uppsala universitet har det nationella samordnaransvaret gentemot regeringen.

Utöver de grundläggande behörighetskraven i svenska och engelska, är behörig att söka den som har en utländsk apotekarutbildning som motsvarar den i Sverige.

I dag finns det 32 platser per termin i Uppsala, och 25 i Göteborg.

Uppsala har antagning två gånger per år och Göteborg en gång och det är på vårterminen.

— Vi har märkt att antalet personer som söker de här utbildningarna har sjunkit kraftigt de senaste två terminerna, säger Parvaneh Aghazari, universitetsadjunkt vid institutionen för farmaci vid Uppsala universitet och nationell samordnare för kompletteringsutbildningen.

— Delvis var det inte överraskade men den sjunkande trenden var betydligt kraftigare än vad vi hade förutsett och det kom tidigare än vi hade analyserat.

I dag finns det tomma utbildningsplatser både i Göteborg och Uppsala.

— Efter den senaste antagningen i Göteborg efter vårterminens antagning fyller vi 16 av 25 platser och i Uppsala i september fyller vi bara 14 av 32 platser, säger Parvaneh Aghazari.

Nu görs utbildningen delvis om för att anpassa sig efter det minskande söktrycket.

— Vi kommer att gå över till distansutbildning från och med vårterminen 2025 med ett antal träffar på plats varje termin, säger Patrik Aronsson, programansvarig för apotekarprogrammet och kompletteringsutbildningen för utländska apotekare vid Göteborgs universitet.

— Anledningen till detta är framför allt att vi vill ge fler personer som har svårt att pendla möjlighet att komplettera upp till en svensk apotekarexamen, fortsätter han.

I samband med det minskar också antalet platser från 25 till 22.

Uppsala universitet har kvar 32 platser per termin som tidigare, men går från höstterminen 2025 över till antagning bara en gång per år.

Vilket innebär en halvering av antalet platser då det förut var två antagningar till sammanlagt 64 platser.

I Uppsala finns i dag möjligheten att hoppa över den inledande språkterminen om man kan visa att man behärskar svenska via ett språktest som universitetet själv anordnar eller ett godkänt resultat från Tisus som är ett behörighetsgivande test i svenska för studier på universitet och högskolor i Sverige.

Den möjligheten tas nu bort.

Parvaneh Aghazari berättar att de sjunkande ansökningstalen har lett till att samtliga behöriga sökande till utbildningen har blivit erbjudna utbildningsplats.

Detta har inneburit att även sökanden med noll meritpoäng har blivit antagna.

Detta i sin tur lett till att en stor andel av antagna studenter inte haft någon kontakt med svenska arbetsplatser antingen genom arbete eller praktik, främst öppenvårdsapotek.

Studenterna har därför upplevts som svagare avseende det svenska språket vilket har varit en stor utmaning för undervisningen, både på språkterminen och andra kurser.

Slutsatsen är att de grunder som funnits för att införa en språktermin, vilket gjordes i Göteborg 2020 och i Uppsala 2022, kvarstår i allra högsta grad.

— Erfarenheten från den tiden som vi har bedrivit språkterminen visar att studenterna i större utsträckning än förr har behövt denna extra språkundervisning. Det förefaller därför sannolikt att detta behov kommer att vara än större framöver, säger Parvaneh Aghazari.

Framöver kommer därför språkterminen erbjudas till samtliga antagna studenter.

— Enstaka studenter kunde klara av språktestet, och då kunde vi erbjuda dem att hoppa över första terminen. Men när vi nu från och med höstterminen 2025 bara har en intagning och tar in alla på en gång kan vi inte erbjuda den möjligheten, säger Parvaneh Aghazari.

— Det har varit så få som de facto har berörts av språktestet, och med det administrativa arbetet det har inneburit har det kostat mer än det smakat. Därför harmoniserar vi nu med Göteborg så att språkterminen gäller för alla.

Förhoppningen är att förändringarna ska leda till att platserna både i Uppsala och Göteborg fylls?

— Precis! Vi vill inte hamna i det läget att undervisningen sker för bara två-tre studenter. Det påverkar kvalitén på undervisningen och kan tvinga oss att ställa in utbildningen helt och hållet.

Har det varit så illa att ni har funderat på att ställa in undervisningen på grund av få studenter?

— Det har inte varit så men ser vi på prognoser och framtidsplanering så skulle vi kunna hamna i det läget om vi inte gör något nu och förändrar utbildningen. Så jag är glad över att ni har tagit initiativ till att skriva om det här så fler kan känna till kompletteringsutbildningen, säger Parvaneh Aghazari.

— Snacket har gått från att det nästan är omöjligt att få utbildningsplats eftersom det då i de första omgångarna var väldigt många sökande som sökte till ett begränsat antal platser och nu har läget förändrats helt och hållet. Jag tror att detta kan ha lett till att man inte tänker på kompletteringsutbildningen alls och då är det jättebra att det uppmärksammas och tydligt framgår att utbildningen finns och att det finns platser att söka.

Parvaneh Aghazari berättar att utbildningarna i både Uppsala och Göteborg har utvärderats och fått bra omdömen av granskarna. Utbildningarna har gott ryckte hos både de som har gått utbildningarna, och bland arbetsgivare som har erbjudit de nyexaminerade jobb. Så till stor del är omdömena väldigt positiva.

— De prognoser som SCB, Arbetsförmedlingen och Sveriges Farmaceuters och andra Saco-förbund har gjort talar sitt tydliga språk: arbetsmarknaden skriker efter utbildade apotekare och receptarier och kommer fortsätta att göra det flera år framåt, säger Parvaneh Aghazari och fortsätter.

— Vi vill gärna behålla, och kunna fortsätta erbjuda, vår kompletteringsutbildning för apotekare som har sin utbildning från ett tredje land.

Läs mer >> Farmaceuter från tredje land viktiga för apoteken

Mest läst