Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Kronans Apotek har ökat mest i antal butiker

Kronans Apotek är den apotekskedja vars butiker ökat mest i antal förra året, enligt en ny kartläggning.

Den kedja som har ökat mest i antal butiker under 2023 är Kronans Apotek, enligt en butikskartläggning från Hui. Ökningen kan till stor del förklaras av sammanslagningen med Apoteksgruppen.

Hui skriver i ett pressmeddelande att ökningen är ett “tecken på att apoteksbranschen genomgår en allt starkare konsolidering, vilket är en reaktion på en pressad lönsamhet samtidigt som branschen blir allt mer digitaliserad.”

Kartläggningen visar också att det totala kedjebutiksbeståndet i Sverige minskade med 250 butiker under 2023, vilket motsvarar ett tapp på 1 procent.

— 2023 har varit ett utmanande år med lågkonjunktur, räntehöjningar och pessimism hos hushållen. Även om butiksbeståndet har minskat under året har det funnits en motståndskraft och nedgången i butiksbeståndet har inte varit så kraftig som förutspått, säger Andreas Svensson, senior konsult på Hui i pressmeddelandet.

I kartläggningen går det också att se att lågprishandeln fortsätter att växa och är det segment inom den fysiska handeln som expanderat mest under året.

Mest läst