“Låt apotek förskriva recept, ta blodprov och ge fler vacciner”
Norska politiker vill att farmaceuter ska kunna ta blodprov, skriva ut och förnya vissa läkemedel och erbjuda fler vacciner.
- Vi tror att farmaceuter måste få ett större ansvar i framtiden, säger Erlend Svardal Bøe.
I Norge vill flera av de politiska partierna låta apoteken göra mer än de tillåts göra i dag. Före påsk var Høyre och Fremskrittspartiet på studiebesök i England och Skottland och besökte apotek för att få lära sig mer om Pharmacy First.
Politikerna anser, enligt NRK, att det finns flera fördelar med att apotek tar över vissa medicinska uppgifter som exempelvis frigör tid för läkarna, patienterna får snabbare behandling, apotek har längre öppettider än läkarmottagningar och farmaceuter har den bästa kunskapen om läkemedel.
Nu går Høyre längre och föreslår i sitt partiprogram att de ska flytta fler uppgifter från läkarmottagningar till apotek, något som även norska Apotekforeningen har uppmärksammat.
— Vi anser att apoteken ska ges möjlighet att skriva ut och förnya recept på vissa läkemedel, enligt definierade kriterier. En sådan lösning kan bespara husläkare från väldigt många konsultationer, och ge husläkare mer tid för patienter med mer komplexa hälsoutmaningar, säger hälsopolitisk talesperson för Høyre, Erlend Svardal Bøe, till norska TV 2.
Enligt honom är väntetiderna i snitt 83 dagar inom sjukvården.
Att skriva och förnya recept på bland annat ögonkatarr, urinvägsinfektion, migrän och preventivmedel är exempel på uppgifter han tror farmaceuter på apotek kan åta sig.
Dessutom anser högerpolitikern att blodtrycksmätning bör bli standard på alla apotek, samt att apoteken ska kunna ta blodprover.
I dag kan patienterna få influensavaccin på norska apotek. Bøe vill utöka det erbjudandet och låta apoteken vaccinera mot nedanstående sjukdomar, se faktaruta.
FAKTA: Vacciner som föreslås bli tillgängliga på norska apotek
Influensa
Difteri
Kikhosta
Pneumokocker
Meningokocker
Stelkramp
HPV
Bältros
TBE
Nils Kristian Klev från Norges Allmänpraktikförbund kritiserar förslaget, och menar att det kan leda till överbehandling och försvaga kontinuiteten i relationen läkare-patient, samt öka läkemedelskonsumtionen.
— Jag tycker det är dumt. Läkarna rapporterar att de upplever en stor arbetsbelastning och vi ser att väntetiderna ökar. Då måste vi skynda på arbetsfördelningen, säger Erlend Svardal Bøe till TV2 och fortsätter.
— Det handlar om att använda den kompetens som finns idag. Farmaceuter är kvalificerade personer som har en bra utbildning och som kan göra många av de uppgifter som läkare gör idag, just för att minska arbetsbelastningen.
Läs mer >> Världens apotek får göra mer – och får mer att göra