Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

“Farmaceuter bygger framtiden”

Det kan vara svårt att prata om framtidstro i dessa mörka tider. Men om framtidstro byggs av förmågan att lösa samhällsproblem, bygger farmaceuter framtiden. Det skriver Svensk Farmacis chefredaktör Erik Pettersson i sin ledare.

”The future’s so bright, I gotta wear shades” sa Barbara MacDonald till sin make Pat MacDonald som gjorde en låt av det med sitt band Timbuk 3 på 1980-talet.

Det är svårt att prata om en ljus framtid när krig, sjukdom, fattigdom, svält, orättvisor och annat elände ligger som en våt filt över vår värld.

Förra året presenterade Kairos Future en rapport med titeln ”Läget i landet – tecken i tiden” vars sorgliga resultat var att andelen svenskar som beskriver sitt liv som meningslöst hade fyrdubblats sedan år 2003 – från 6 procent till 24 procent.

Det är en tillgång att ta sig an verkligheten som den är

Alice Teodorescu Måwe, europaparlamentariker för KD, var tidigare krönikör i Smedjan och lyfte där Kairos Futures rapport. Hon sa att framtidstro byggs av förmågan att lösa samhällsproblem. Att det är en tillgång att ta sig an verkligheten som den är. Hon pratade om regeringen men jag ser det draget hos farmaceuter.

Visst, även här kan det vara svårt att prata om framtidstro när allt för få väljer att utbilda sig till farmaceut, bara drygt hälften av de som påbörjar sina studier tar examen och det råder brist på såväl apotekare som receptarier.

Han pratar om vilket multifasetterat yrke farmaceut är och alla möjligheter som finns

Men apotekaren Oskar Lövström är Årets Uppsalastudent och hela han andas framtidstro när han pratar om vilket multifasetterat yrke farmaceut är och alla möjligheter som finns.

På annan plats i tidningen kan du läsa om Rita Singh på Apoex som inte en enda dag har ångrat att hon blev apotekare och bara ser möjligheter att göra skillnad.

Hennes kollega Anders Terning får vara med och förändra, förbättra och har känt sig som en del av företaget sedan dag ett.

Frida Lundmark, sakkunnig på Lif, de forskande läkemedelsföretagen, lyfter farmaceuterna som en framgångsfaktor till att Sverige är en stark life science-nation och pekar på vilka faktiska möjligheter det finns att arbeta inom sektorn.

Årets Farmaceut Anders Karlén vill inspirera nya forskare och tycker det är viktigt att verka internationellt och att visa att vi i Sverige är med på banan, ”och det tycker jag att vi är”.

Så om framtidstro byggs av förmågan att lösa samhällsproblem, bygger farmaceuter framtiden.

I mitt huvud just nu …

  • Att hösten är här. Alla årstider har sin charm och i den kyliga luften blir jag varm i hjärtat av hur vacker vår natur är.
  • ”Fler apotek. Och fler diagnoser”. Lars Winnerbäcks nya text till Johnossis ”San Antonio” som blev
    deras gemensamma ”Känns så längesen”.
  • Att ni blir allt fler som läser oss på svenskfarmaci.se, följer oss på sociala medier och att vi ännu en gång nomineras till fina priser. Tack!

Mest läst