En av tio har tagit andras receptbelagda medicin
En av tio under 50 har tagit andras receptbelagda medicin, enligt en ny undersökning.
Var tionde person mellan 18 och 49 år (10 procent) har tagit receptbelagda läkemedel som skrivits ut till en annan person. Det visar en Sifo-undersökning från Verian, gjord på uppdrag av Apotek Hjärtat.
Att göra det är mer förekommande i denna grupp än bland äldre grupper, där en av 14 (7 procent) uppger att de har konsumerat receptbelagda läkemedel som en annan person har fått utskrivna.
I undersökningen framkommer det också att fler än var fjärde person (27 procent) har på egen hand, till exempel med hjälp av information på nätet, sociala medier eller självtester, utrett fysiska besvär – i stället för att uppsöka professionell rådgivning på till exempel apotek eller sjukvården. Detta är mer vanligt förekommande bland personer under 50 år, där samma siffra ligger på 35 procent.
— Det är positivt att många är måna om att skaffa sig information om sin egen hälsa. Men det är viktigt att vända sig till professionella källor om det gäller återkommande, långvariga eller allvarliga besvär. Inte minst om man överväger behandling eller medicinering. Annars finns det en stor risk för felaktig behandling, säger Catharina Claesson, apotekare och chef farmaci på Apotek Hjärtat i ett pressmeddelande.
Dessutom visar undersökningen att var tionde person (10 procent) på egen hand, till exempel med hjälp av information på nätet, sociala medier eller självtester, har utrett psykiska besvär, i stället för att uppsöka sjukvården. Det här var också mer vanligt förekommande bland personer under 30 år (21 procent).
Om undersökningen
Undersökningen har genomförts av Verian på uppdrag av Apotek Hjärtat.
Den bygger på 4 334 intervjuer med den svenska allmänheten 18–84 år, varav 1718 intervjuer är med åldersgrupperna 18–49 år.
Datainsamlingen genomfördes i den slumpmässigt rekryterade Sifopanelen mellan 22 juli – 7 augusti 2024.