Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Stolta pristagare: Årets farmaceut och farmaci­student hyllas

Anders Karlén och Maryam Mahmood fick ta emot sina utmärkelser som Årets farmaceut respektive Årets farmacistudent 2024.

Det var stolthet, glädje och framtidstro i luften när Årets farmaceut Anders Karlén och Årets farmacistudent Maryam Mahmood på tisdagskvällen fick ta emot sina utmärkelser på Westmanska palatset i centrala Stockholm.

Sedan 1983 har Sveriges Farmaceuter på internationella farmaceutdagen den 25 september delat ut utmärkelsen Årets farmaceut till en apotekare eller receptarie som gjort betydande insatser för farmacin i Sverige.

Sveriges Farmaceuters förbundsstyrelse har i år enhälligt beslutat att utse apotekare Anders Karlén, professor vid institutionen för läkemedelskemi vid Uppsala universitet, till Årets farmaceut. Han tilldelas utmärkelsen för sitt arbete med att ta fram en ny och lovande antibiotikatyp som beskrivs som ett genombrott i kampen mot antibiotikaresistens.

Sedan 2015 har även Årets farmacistudent utsetts och i år har Sveriges Farmaceuters förbundsstyrelse enhälligt beslutat att utse Maryam Mahmood till Årets farmacistudent. Hon tilldelas utmärkelsen bland annat för att hon lyft apotekarstudenternas röst i olika frågor, har ett extraordinärt engagemang, är en inspiration för andra och för att hennes driv har fått apotekarstudenter att komma ihåg vad det innebär att studera till apotekare.

När de i går fick ta emot sina priser som består förutom av äran, av ett diplom, blommor, en graverad mortel och pistill och en prissumma på 10 000 kronor respektive 5000 kronor var de båda mycket glada och stolta.

— Det känns fantastiskt bra. Jag blev verkligen förvånad, men är väldigt lycklig. Jag vill uttrycka ett stort tack till Sveriges farmaceuter för den här fantastiska utmärkelsen, sa Anders Karlén.

— Förutom att jag hedras, vilket jag är jätteglad för, tycker jag att är det är viktig att visa på den stora bredd som farmaceutyrket har.

Anders Karlén har utsetts till Årets farmaceut 2024.

Anders Karlén berättade om sin långa och imponerande karriär som bland annat lett fram till det första nya antibiotika mot gramnegativa bakterier sedan 1970-talet.

Han var noga med att lyfta sina kollegor, utan dem hade han inte nått framgångarna.

— Att komma fram till den upptäckten som vi gjorde är inget som man gör själv utan det krävs väldigt hårt arbete av många personer. Det här teamet som har jobbat med är nyckelpersoner för att jag har kommit fram så långt som jag har, sa Anders Karlén.

Maryam Mahmood har utsetts till Årets farmacistudent 2024.

Även Maryam Mahmood var mycket glad när hon fick ta emot sin utmärkelse.

— Det är en stor ära att stå här som Årets farmacistudent. Jag känner mig väldigt stolt över detta erkännande och framförallt vill jag tacka några väldigt viktiga personer i mitt liv: mina storasyrror, min mamma och givetvis alla mina vänner, sa Maryam Mahmood.

Hennes mamma är apotekare, hennes mellersta syster är apotekare och hennes storasyster är på väg att bli apotekare.

— Dessa starka, ödmjuka kvinnor har funnits där som förebilder och utan deras ständiga stöd och inspiration hade jag kanske inte haft modet och möjligheten att komma hit, sa Maryam Mahmood.

— Jag vill också rikta ett stort tack till mina medstudenter som med sitt engagemang och sin passion inspirerat mig att själv bli involverad i studentkåren. Det var genom dem som jag upptäckte hur mycket jag brinner för att göra skillnad och hur kraftfullt det känns att vara en del av något större.

— Vår utbildning ger oss inte bara teknisk och vetenskaplig expertis utan också förståelse för vår roll i samhället som en del av lösningen på kommande hälsofrågor. Vi är en viktig del av framtidens vård och en oumbärlig del av hälso- och sjukvårdssystemet.

Maryam Mahmood sa att tyvärr får farmaceuten inte alltid den uppmärksamhet som den förtjänar, men det innebär inte att dess betydelse är mindre. Tvärtom.

— Farmaceuten kommer alltid att ha en central roll som läkemedelsexpert och garant för att vården ska hålla hög kvalitet, sa Maryam Mahmood.

— Den här resan har gett mig mycket mer än vad jag någonsin hade kunnat förställa mig. Att utses till Årets farmacistudent är ett stort erkännande, men det är också ett bevis på vikten av vårt arbete, vår gemenskap och uthållighet.

Anders Karlén och Maryam Mahmood med Agnieszka Madej, ordförande för Sveriges farmaceuter.

Utmärkelserna delades ut av Agnieszka Madej, ordförande för Sveriges farmaceuter, och på scen fanns även Lisbeth Löpare Johansson, samordnare för nära vård hos Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och moderator Anja L Sundberg.

En fördjupande intervju med Anders Karlén publiceras i Svensk Farmacis oktobernummer.

En fördjupande intervju med Maryam Mahmood publiceras i Svensk Farmacis decembernummer.

Läs mer >> De är Årets farmaceut och Årets farmacistudent

Mest läst