Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Omsorgen bröt mot lagen – köpte för dyra utbildningar från Apoteket

Hässleholms kommun köpte från Apoteket AB för 870 000 kronor helt utan offentlig upphandling.

En visselblåsare i Hässleholms kommun slog larm om att omsorgsförvaltningen köpt in webbaserade läkemedelsutbildningar från Apoteket AB, till ”stora summor” helt utan offentlig upphandling.

Nu visar en utomstående utredning att personen hade rätt, uppger Norra Skåne.

När man granskade de två fakturor som hade betalats för de digitala utbildningarna, levererade av Apoteket AB, visade det sig att de totalt hade kostat 870 000 kronor.

Gränsen för när direktupphandling inte är tillåten går vid 700 000 kronor.

Helst ska det alltid göras en upphandling även vid lägre belopp, skriver kommunen i sina egna riktlinjer, för att man ska få bästa möjliga pris.

Enligt lag ska kommuner också dokumentera redan vid köp över 100 000 kronor. Upphandlingen ska sammanställas och diarieföras på en särskild blankett, innan en kopia lämnas till upphandlingsenheten. Det hade inte heller skett.

Nu avslutar utredarna ärendet med kritik. Omsorgsförvaltningen har brustit i dokumentationsplikten och upphandlat tjänster som överstiger direktupphandlingsgränsen på ett felaktigt sätt.

— Det är beklagligt att det blev så, men vi är glada att någon var uppmärksam nog att påtala det. Vi är angelägna om att göra rätt, säger omsorgschefen Åsa Ollerstam Lundh till Norra Skåne.

Mest läst