Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Vanligt läkemedel mot håravfall kan ge självmordstankar

Misstankar om att två läkemedelssubstanser mot håravfall och prostataförstoring kan öka risken för självmordstankar får EMA att inleda en granskning.

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA har inlett en granskning av läkemedel med finasterid och dutasterid, skriver Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.

Syftet är att undersöka eventuella kopplingar till självmordstankar och självskadebeteenden.

Läkemedlen används bland annat för att behandla de tidiga stadierna av håravfall på grund av manliga hormoner, så kallad androgen alopeci, och för att behandla män med benign prostatahyperplasi (BPH), ett tillstånd där prostatan är förstorad och kan orsaka problem med urinflödet.

Både finasterid och dutasterid marknadsförs i EU under olika produktnamn, vissa receptfria och andra receptbelagda.

Läkemedlen har en känd risk för psykiatriska biverkningar, inklusive depression. Självmordstankar har också nyligen lagts till som en möjlig biverkning av okänd frekvens i produktinformationen för Propecia och Proscar som är godkända i flera länder i EU.

För att minimera riskerna finns redan åtgärder på plats för finasteridläkemedel. Varningar i produktinformationen uppmärksammar vårdpersonal på att övervaka patienter för psykiatriska symtom och att avbryta behandlingen om symtom uppstår. Patienter uppmanas söka läkare om de upplever psykiatriska symtom.

Mest läst