Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

“Apoteken sparar 28 miljarder åt det finska samhället per år”

Apotekspersonalen sparar miljarder åt samhället och antalet läkarbesök skulle öka med 20 procent utan dem. Det visar ny finsk rapport.

Finlands apoteksförbund Apteekari visar i en rapport att arbetet på apotek sparar i genomsnitt upp till 855 miljoner euro, motsvarande 9,3 miljarder svenska kronor, per år åt den finska hälso- och sjukvården.

Besparingar kommer främst från att minska användningen av offentliga hälso- och sjukvårdstjänster när hjälp och råd erhålls från apoteken.

Siffrorna baseras på en konsekvensanalys som utförts av Esior för Finlands apoteksförbund i april–juni 2024. I rapporten bedömer analysföretaget effekterna, effektiviteten och värdet av farmaceutiskt arbete på apotek.

Uträkningen baserades på forskningslitteratur, tillgängliga offentliga och opublicerade rapporter och en doktorandundersökning som genomfördes våren 2024.

Baserat på resultaten bedömer Esior hur mycket potentiella extrakostnader som skulle uppstå för samhället om apotekspersonalen inte gjorde sitt farmaceutiska arbete.

Apotekspersonalen får i dag inte betalt för det farmaceutiskta arbete som granskas i undersökningen.

Studien visar vidare att om man förutom besparingar, hälsofördelar och minskad frånvaro från arbetet också beaktar det sociala värdet av farmaceutiskt arbete är besparingarna 2,6 miljarder euro per år motsvarande 28 miljarder svenska kronor.

Vidare uppskattar läkarna att utan apoteksrådgivning skulle antalet läkarbesök inom primärvården öka med cirka 20 procent.

Som Svensk Farmaci nyligen rapporterade vill finska regeringen tillåta att vissa receptfria läkemedel säljs i dagligvaruhandeln.

Den nya rapporten visar att 70 procent av läkarna även fortsättningsvis vill att receptfria läkemedel endast ska säljas på apotek.

— Vi vet alla att välfärdsområden har ett betydande besparingstryck och inom många områden måste lokala hälso- och sjukvårdstjänster minskas. Värdet av apoteksarbete är att apotek ger råd från en farmaceutisk expert om korrekt och säker användning av läkemedel och det rikstäckande apoteksnätverket stöder tillgången till tjänster, säger Inka Puumalainen, läkemedelsdirektör för Finlands apoteksförbund på förbundets hemsida.

Finska fackförbundet anser att mer regelbunden användning av läkemedelstjänster på apotek skulle förbättra vården av i synnerhet äldre människor, eftersom apotekens arbete kan minska till exempel läkemedelsskador som är en vanlig orsak till att äldre söker akutvård.

— Apotek är en integrerad del av vården. För närvarande är det dock en underutnyttjad resurs som kan hjälpa välfärdsområdet att bättre klara sina uppgifter, säger Sini Terävä, chef för PR vid fackförbundet Finlands apotekareförening i ett uttalande.

Johan Wallér vd på Sveriges Apoteksförening

Johan Wallér, vd för Sveriges apoteksförening, tycker den finska rapporten är intressant.

— Den här typen av undersökningar genomförs då och då och visar alltid på det stora värde som det farmaceutiska arbetet på apotek tillför. Det är positivt att man lyfter frågan eftersom apotekens viktiga roll i hälso- och sjukvården ofta glöms bort, säger Johan Wallér och fortsätter.

— Apotekens grunduppdrag att tillgängliggöra läkemedel och säkerställa en god läkemedelsanvändning behöver värderas högre och också avspeglas i den ersättning apoteken får för sitt arbete. Vi har länge fört fram att hanteringen av receptbelagda läkemedel inte ens täcker apotekens kostnader. Det är naturligtvis orimligt och kommer i slutändan leda till en utarmad apotekssektor som inte kan leverera det som vare sig samhället eller kunderna förväntar sig.

Låter besparingarna som räknats fram rimliga med svenska öron, är de finska summorna jämförbara med svenska?

— Jag kan inte svara på det. Den här typen av beräkningar är inte gjorda på den svenska marknaden. Alla system ser olika ut så det är svårt att göra jämförelser, säger Johan Wallér.

björn södergård

Björn Södergård, professionsutvecklare på Sveriges Farmaceuter.

Björn Södergård, professionsutvecklare på Sveriges Farmaceuter, är inte förvånad över resultaten.

— Jag är inte förvånad att rapporten visar på ett stort värde av det arbete som farmaceuterna utför men kan inte uttala mig om de exakta siffrorna. Apoteksaktörerna i Sverige behöver göra liknande undersökningar för att visa på det ekonomiska värdet av farmaceutiskt arbete om man vill ha större ersättning från staten, säger Björn Södergård. 

I Finland anses apotekspersonalen vara en underutnyttjad resurs, är det samma i Sverige och vad är i så fall orsaken?

— Det görs generellt för lite forskning i Sverige på den nytta som farmaceuterna gör i samhället vilket kanske är en orsak till att farmaceuter är en underutnyttjad resurs. Allmänheten och politikerna känner helt enkelt inte till allt som farmaceuterna bidrar med. Apoteksföretagen behöver börja investera i forskning men även värdesätta den farmaceutiska kompetensen som finns på apotek mer för att kunna attrahera och behålla farmaceuter framöver, säger Björn Södergård.

Läs mer >> “Finland har ett större fokus på patient­säkerhet”

Världens apotek får göra mer – och får mer att göra 

Mest läst