Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

“Olivia Wigzell är en nystart för Folkhälsomyndigheten”

Olivia Wigzell blir kvar som generaldirektör för Folkhälsomyndigheten efter att ha vikarierat på posten de senaste månaderna.

I juni utsågs Karin Tegmark Wisell på Folkhälsomyndigheten till Sveriges ambassadör för global hälsa, och lämnade därmed sitt uppdrag som generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, något som Svensk Farmaci uppmärksammat tidigare.

Ny vikarierande generaldirektör på Folkhälsomyndigheten blev Olivia Wigzell, vars förordnande som Socialstyrelsens generaldirektör löpte ut den 30 september 2024.

Nu meddelar regeringen att Olivia Wigzell har utsetts till ny generaldirektör för Folkhälsomyndigheten. Anställningen gäller från och med den 3 oktober 2024 och gäller i 6 år.

I samband med att Olivia Wigzell tar över får också Folkhälsomyndigheten en uppdaterad myndighetsinstruktion, bland annat:

  • Folkhälsomyndigheten ska stödja med vetenskap och beprövad erfarenhet så att utvecklingen och implementeringen av folkhälsoarbetet på kommunal och regional nivå stärks.
  • Folkhälsomyndighetens uppdrag gällande kommunikation och information till allmänheten förtydligas.
  • Folkhälsomyndigheten ska samordna och främja samarbete mellan berörda aktörer inom olika samhälls­områden och samhällssektorer, i enlighet med det folkhälsopolitiska ramverket.

Socialminister Jakob Forssmed (KD) säger i ett pressmeddelande att med Olivia Wigzell som nytillträdd generaldirektör och med ett förtydligat uppdrag för myndigheten blir det en nystart för Folkhälsomyndigheten.

Olivia Wigzell kom till Folkhälsomyndigheten från Socialstyrelsen, där hon varit generaldirektör sedan 2015.

I augusti lämnade Björn Eriksson Läkemedelsverket och blev generaldirektör på Socialstyrelsen.

Läs mer >> Karin Tegmark Wisell lämnar FHM och blir hälsoambassadör

Mest läst