Nytt samarbete mellan regionerna ska främja precisionsmedicin
Sju universitetssjukvårdsregioner går samman för att ta fram en gemensam färdplan för att främja precisionsmedicin i svensk hälso- och sjukvård.
De sju universitetssjukvårdsregioner som initierat färdplansarbetet är Region Örebro län, Region Stockholm, Region Västerbotten, Region Skåne, Västra Götalandsregionen, Region Östergötland och Region Uppsala.
— Målet är att hälso- och sjukvården i Sverige ska ges förutsättningar att ta vara på den otroliga utveckling som skett det senaste decenniet med nya teknologier, diagnosmetoder och läkemedelsbehandlingar, och därmed erbjuda våra invånare och patienter bästa möjliga stöd för en god hälsa, säger Jonas Claesson, hälso- och sjukvårdsdirektör inom Region Örebro län och ordförande i utvecklingsinitiativets styrgrupp, i ett pressmeddelande.
Arbetet med färdplanen ska innehålla tre delar. Ett första steg är att ta fram en nulägesbeskrivning för precisionsmedicin i svensk hälso- och sjukvård.
— I det arbetet behöver vi fånga inspel från alla relevanta aktörer och nyckelintressenter, regioner, statliga myndigheter, patientföreträdare, industri och akademi. Nulägessammanställningen beräknar vi vara klara med till årsskiftet och den förväntas ge oss en bra bild över aktuell status, våra styrkor och identifierade utmaningar på lokal, regional och nationell nivå. Nästa steg blir att formulera ett realistiskt nyläge och ta fram en färdplan med konkreta åtgärder. Var vill vi vara om ett, fem och tio år? Vad behöver ske för att det ska bli verklighet? säger Helena Nilsson, utvecklingsledare, Region Örebro län, i pressmeddelandet.
— Det finns många bra satsningar på precisionsmedicin och goda arbeten som initierats runt om i landet de senaste åren. Nu är det viktigt att hälso- och sjukvården kommer på banan och tar ett större ägandeskap över den utveckling som sker. Det är vi eniga om i de sju universitetssjukvårdsregionerna och det är det som gör detta initiativ till unikt, säger Jonas Claesson i pressmeddelandet.
Lif, de forskande läkemedelsföretagen, välkomnar samarbetet mellan regionerna.
— Lif har länge efterfrågat ett initiativ för att stärka den nationella samordningen inom precisionsmedicin och det är mycket glädjande att universitetssjukvårdsregionerna nu gemensamt tar ansvar för utvecklingen och att det så tydligt ligger inom ramen för hälso- och sjukvårdsdirektörernas ansvarsområde. Vi ser fram emot att bidra till arbetet, säger Frida Lundmark, expert på precisionsmedicin på Lif, i ett pressmeddelande.
Hon menar att införandet av precisionsmedicin i hälso- och sjukvården i hela landet inte bara är nödvändigt för att patienterna ska få möjlighet till en mer effektiv och individanpassad behandling, utan ett måste om Sverige ska vara en ledande Life Science-nation där forskning och innovation blomstrar och kommer till nytta.
— Det är angeläget att implementeringen av precisionsmedicin sker i nära samverkan och partnerskap också med forskande läkemedelsföretag. En framgångsrik implementering är beroende av samtliga parters expertis och engagemang för att nå önskat resultat för patienten, säger Frida Lundmark i pressmeddelandet.