“Finland har ett större fokus på patientsäkerhet”
Finska regeringen vill tillåta att receptfritt säljs i dagligvaruhandeln, men bara ett fåtal läkemedel och all försäljning ska kontrolleras av finska läkemedelsverket.
- Motsvarande krav finns inte i Sverige, säger Sveriges Farmaceuters Björn Södergård.
Svensk Farmaci har flera gånger skrivit om finska regeringens planer på att tillåta försäljning av receptfria läkemedel i dagligvaruhandeln. Finlands Apotekareförbund har gått ut med en varning om att förslaget kan innebära att stor del av apoteken riskerar konkurs.
I Finland är apoteken personlig egendom och inte till exempel ett aktiebolag som i Sverige. Om regeringens förslag skulle gå igenom kan över 40 procent av de apotekare som äger apotek bli utan inkomster och tvingas i konkurs, enligt Apotekareförbundets egna beräkningar.
I januari tillsatte social- och hälsovårdsministeriet i Finland en arbetsgrupp vars utredning ska ligga till grund för kommande beslut.
Nu är rapporten klar.
Sammanfattningsvis visar den att vissa egenvårdsläkemedel skulle kunna säljas också på andra ställen än apotek, förutsatt att det görs på ett kontrollerat sätt och så att läkemedelssäkerheten säkerställs.
Enligt arbetsgruppen bör det begränsas till läkemedel som med tanke på läkemedelssäkerheten inte förutsätter att försäljningsstället ger läkemedelsrådgivning som exempel vissa av de vanligaste vitamin- och mineralpreparaten, läkemedlen mot förstoppning och ögondropparna för torra ögon.
I rapporten förtecknas också de läkemedel som förutsätter läkemedelsrådgivning av en farmaceut eller provisor/apotekare, och innan de kan säljas bör man säkerställa att läkemedelsrådgivningen kan uppfyllas i praktiken oavsett var de säljs.
Det skulle i sin tur kräva omfattande ändringar i lagstiftningen, eftersom det i nuläget exempelvis är omöjligt att ge rådgivning via distans.
Vidare föreslås att Fimea, motsvarande Läkemedelsverket i Sverige, ska vara den myndighet som övervakar de nya försäljningsställena.
Björn Södergård, professionsutvecklare på Sveriges Farmaceuter, tycker att det är ett intressant förslag eftersom det visar att synen på läkemedel är annorlunda i Finland och Sverige.
— Att Finland har ett större fokus på patientsäkerhet vid läkemedelsanvändningen är tydligt. Kravet på att det endast är farmaceut eller provisor/apotekare som får ge rådgivning vid exempelvis försäljning av ibuprofen skulle enligt förslaget gälla oavsett var dessa läkemedel skulle säljas. Motsvarande krav finns inte i Sverige, säger Björn Södergård.
Han konstaterar att det endast skulle röra sig om ett fåtal läkemedel som skulle få säljas utan krav på att försäljningsstället ger läkemedelsrådgivning av en farmaceut eller provisor/apotekare, samt att det är intressant att det enligt förslaget ska vara Fimea som skulle övervaka de nya försäljningsställena eftersom Fimea även övervakar apoteken.
— Även om det vore en fördel att samma myndighet har koll på alla de instanser som säljer, förvarar och distribuerar läkemedel, så har man i Sverige valt att det främst är kommunerna som kontrollerar försäljningsställen utanför apoteken och sen rapporterar allvarliga brister till Läkemedelsverket för att de ska följa upp dessa, säger Björn Södergård och fortsätter.
— Utredningen i Finland funderar även över möjligheten att rådgivningen om egenvårdsläkemedel som säljs utanför apoteken skulle kunna skötas på distans men inte heller i Finland är detta tillåtet och kräver i så fall lagändringar.
Ministern för social trygghet, Sanni Grahn-Laasonen, säger i ett pressmeddelande att propositionen överlämnas till riksdagen hösten 2025.
— De politiska besluten om reformens omfattning och innehåll fattas i höst. De frågor som behöver behandlas gäller bland annat distansrådgivningen om läkemedlen och den ekonomiska helheten för apotek, säger Sanni Grahn-Laasonen.
Fakta: Professionerna i Finland
I Finland finns det farmaceuter, provisorer och apotekare.
Farmaceuter motsvarar receptarier. Provisor motsvarar apotekare. Apotekare i Finland är en provisor som har fått en apoteksrättighet det vill säga äger ett apotek.
Farmaceuter i Finland kan alltså inte äga ett apotek, det kan endast provisorer göra.
Läs mer>> Apotekareförbundets varning: Konkursvåg om finska regeringens planer blir verklighet
Apotekareförbundet rasar: var fjärde apotek kan gå i konkurs
Läkemedel är mycket billigare i Sverige än i Finland