Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

“Se till att du har dina bästa förutsättningar för att göra ett bra jobb”

Hösten betyder ofta en intensiv arbetsperiod för farmaceuter, så se till att du har dina allra bästa förutsättningar för att göra ett bra jobb i kombination med fritid och vila. Det skriver förbundsordförande Agnieszka Madej i en ny krönika.

När ni läser det här har jag varit på FIP (International Pharmaceutical Federation) och träffat farmaceuter från hela världen. Tidigare i år träffade jag även de nordiska ländernas farmaceutförbund. Det var tydligt att vi har mycket gemensamt och att vi har liknande utmaningar med frågor kring kompetensförsörjning och arbetsmiljö. 

Under året har det varit mycket fokus på vad farmaceuter kan göra på apotek. TLV har föreslagit att inhalationsvägledning ska införas på svenska apotek. Läkemedelsverket har godkänt att Naloxon ska få säljas receptfritt efter rådgivning av farmaceut. Läkemedelsverket har även kommit fram till i en rapport att ett farmaceut­sortiment kan införas på apotek. 

På apotek i många andra länder får farmaceuter göra mer än vi i Sverige får. Det var då intressant att under FIP få träffa farmaceuter från andra länder för att höra vilka skillnader och likheter som finns. 

Den 15–16 november har Sveriges Farmaceuter fullmäktige. Då kommer styrelsen att lägga fram ett förslag på stadgeändring kring mandatfördelningen. Det är ett förslag som vi har jobbat med sedan fullmäktige 2022 och som varit ute på remiss till sektionerna.  

Fullmäktige är ett viktigt forum där du som medlem har möjlighet att lyfta frågor genom att skicka in motioner om frågor som du tycker att förbundet ska jobba med. Om du har funderat på att engagera dig kan du förutom att skicka in motioner bli delegat. Så ta möjligheten att motionera eller vara delegat inför nästa års fullmäktige! 

Nu på hösten är vi alla ofta i en intensiv arbetsperiod. Se till att du har dina allra bästa förutsättningar för att göra ett bra jobb i kombination med fritid och vila. 

Till sist önskar jag alla en härlig höst!

Tre saker jag ser fram emot

  • Sköna löpturer.
  • Prisutdelningen för Årets farmaceut och Årets farmacistudent den 8 oktober.
  • Intressanta webbinarier som förbundet har under hösten.

Mest läst