Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Så ofta behöver farmaceuten ta kontakt med läkaren

Främst när det handlar om nyinsatta läkemedel med känd interaktionsproblematik och där recepten kom från olika förskrivare behöver farmaceuten ta kontakt med förskrivaren.
- Det kan vara svårt att få ett snabbt svar och det finns mycket som kan förbättras i den kommunikationen, säger Fredrik Boström på Sveriges Apoteksförening.

Elektroniskt Expertstöd (EES) är ett beslutstöd som tillhandahålls av E- Hälsomyndigheten till samtliga apotek i Sverige. Apotekens elektroniska expertstöd kontrollerar kundens alla elektroniskt lagrade recept och signalerar om farmaceuten behöver uppmärksamma något, som till exempel om läkemedel interagerar med varandra.

Många gånger kan farmaceuten lösa problemet med interaktioner på egen hand men ibland måste farmaceuten ta kontakt med läkaren.

Sedan 2018 hålls varje år EES-veckan som är en satsning som apoteksbranschen genomfört för att öka användningen av EES. Årets fokusvecka genomfördes av en arbetsgrupp med representanter från apoteksföretagen med stöd av E- Hälsomyndigheten och andra intressenter.

Årets tema var interaktioner och de deltagande farmaceuterna fick efter veckan svara på en enkät om hur ofta och i vilka fall en kontakt med ansvarig förskrivare krävdes.

Sveriges Apoteksföreningen har publicerat en rapport som visar hur vanligt det är med kommunikation mellan farmaceuter på apotek och förskrivare.

Den visar att det främst var när det handlade om nyinsatta läkemedel med känd interaktionsproblematik och där recepten kom från olika förskrivare som farmaceuten behövde ta kontakt med förskrivaren.

— Det kan vara svårt att få ett snabbt svar och det finns mycket som kan förbättras i den kommunikationen, vilket vi också ser i utvärderingen av veckan, säger Fredrik Boström, chefsfarmaceut på Sveriges Apoteksförening som ansvarat för fokusveckan från föreningens sida i ett pressmeddelande.

De allra flesta farmaceuter behövde inte ta kontakt med förskrivare oftare än en gång per månad.

743 farmaceuter svarade på enkäten som rapporten bygger på och de fick också lämna exempel på mer svårbedömda interaktioner och komma med förslag på förbättringar av EES.

Interaktioner som kan leda till QT-förlängning, den drabbade har ett förlängt avstånd mellan punkterna Q och T på EKG som mäter hjärtats aktivitet, var i särklass det som farmaceuterna ansåg vara den svåraste interaktionen men några andra områden/läkemedel kunde identifieras som problematiska för farmaceuterna.

Slutsatsen är att farmaceuter i de flesta fall kan lösa svåra interaktioner på egen hand och att ökade kommunikationsmöjligheter mellan apotek och vård kan ge farmaceuten ännu större möjligheter att hjälpa kunden direkt vid disken.

Det finns också utbildningsinsatser som kan minska behovet av kommunikation i samband med en expedition samt flera förslag på förbättring av gränssnittet i EES främst rörande hur hanterade signaler presenteras.

— Vi kan se ett stort engagemang från apoteken när vi genomför fokusveckan. Mycket av det som kommer fram i enkäten kan användas för att förbättra systemet men är också ett bra underlag för att utforma utbildningar för farmaceuterna för att kunna ge ännu bättre råd till kunderna framöver, säger Fredrik Boström.

Mest läst