Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Misstankarna: Företag kan ha samordnat prisnivåer på generiska läkemedel

Konkurrensmyndigheter i Sverige och Danmark har inlett ett samarbete för att ta reda om företag i länderna kan ha samordnat sina prisnivåer på generiska läkemedel.

Svenska Konkurrensverket (KKV) har startat en utredning och initierat ett operativt samarbete med den danska konkurrensmyndighet Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen för att ta reda på om företag i länderna kan ha samordnat sina prisnivåer på generiska läkemedel, rapporterar Läkemedelsmarknaden.

Myndigheterna misstänker att bolag, i strid med den svenska konkurrenslagen, ska ha samarbetat och kommit överens om vilka priser läkemedel som ingår i Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets periodens vara-system ska ligga på.

“Samarbeten mellan konkurrenter om prissättning är särskilt skadliga för konkurrensen och utgör därför en prioritet bland våra utredningar. Läkemedel är viktiga ur ett allmänt perspektiv,” skriver sakkunniga juristen Alexandra Popoff vid KKV:s enhet för konkurrenstillsyn, i ett mejl till Läkemedelsmarknaden.

KKV misstänker att samarbetena mellan bolagen har varit så kallade horisontella, vilket innebär samarbeten mellan konkurrerande företag som befinner sig i samma handelsled, till exempel en tillverkare och en distributör.

Utredningen har bland annat inneburit att myndigheterna har genomfört särskilda platsundersökningar, gryningsräder, i både Sverige och Danmark. Den första gryningsräden gjorde i Sverige den 3 juni i år och de gryningsräder som gjorts i Danmark har gjorts på uppdrag av KKV.

“Platsundersökningar har genomförts hos två företag i Danmark och hos tre företag i Sverige,” skriver Alexandra Popoff till Läkemedelsmarknaden.

Mest läst